Proširena istraga protiv osumnjičenih u predmetu "Transporter": Drogu švercovali tokom lokdauna

Nebojša Tomašević
Proširena istraga protiv osumnjičenih u predmetu "Transporter": Drogu švercovali tokom lokdauna

SARAJEVO - Osumnjičeni za međunarodni šverc narkoticima, koji su pali u akciji "Transporter", u vrijeme zaključavanja zbog pandemije svakodnevno su krijumčarili od 50 do 100 kilograma droge, a finansijska istraga je pokazala da raspolažu sa najmanje pola miliona KM koje bi mogli iskoristiti za kupovinu droge.

Ovo je u Sudu BiH kazao tužilac Dubravko Čampara na ročištu za produženje pritvora Petru Dukiću, kod koga je nađeno više od 300 kilograma droge, te Aleksandru Nikoliću i Sašu Rađeviću.

U ovoj akciji u novembru 2021. uhapšeno je 11 osoba zbog šverca droge među kojima je i Bojan Cvijetić koji je označen za vođu grupe i koji je pušten uz mjere zabrane. On je ranije bio savjetnik Dragana Mektića, bivšeg ministra bezbjednosti BiH. Cvijetić je u kućnom pritvoru jer je, kako je rekao tužilac, ispitan i osumnjičen samo za četiri djela, dok su organi istrage tek nedavno saznali za 20 novih djela koje je počinila pritvorena trojka.

- Istraga je proširena za još 20 tačaka zbog čega je potrebno saslušati nove svjedoke te saučesnike iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Nisu vještačeni ni telefoni i kompjuteri osumnjičenih. Zbog svega toga im je potrebno produžiti pritvor - pojasnio je Čampara.

Istakao je da je Tužilaštvo od suda u Parizu dobilo transkripte presretnutih razgovora osumnjičenih iz kojih se vidi da se radi o organizovanoj grupi koja se bavila trgovinom droge. Prema Čamparinim riječima, osumnjičeni bi na slobodi mogli pobjeći na Kosovo i Metohiju kod ljudi od kojih su kupovali drogu. Tvrdi da osumnjičeni imaju kontakte sa svim grupama u Srbiji i Holandiji, kao i sa kokainskim kartelima u Južnoj Americi. Čampara je naglasio da su naslonjeni na grupu Milivoja Lovrenovića Čaruge koji je u bijegu, a sumnjiči se za veći broj ubistava.

Članovi uhapšene narko-grupe bi, prema tužiočevom mišljenju, na slobodi mogli uticati na svjedoke te je kao primjer naveo da su Nikoliću bačene bombe na kuću i radnju, dva dana nakon što je bio u Tužilaštvu gdje se branio ćutanjem. Branioci Slobodan Perić i Veljko Ćivša protivili su se produženju pritvora i traže da se njihovim branjenicima odrede mjere zabrane, uz kućni pritvor Cvijetiću. Saznajemo da je najmanje šest uhapšenih dobilo mjere zabrane tek nakon što su dali izjavu u Tužilaštvu.

Putevi

Akcija "Transporter" izvedena je u novembru, a istraga je pokazala da su osumnjičeni prebacivali veće količine droge iz Albanije, Kosova i Metohije, Crne Gore u Hrvatsku i EU. Istom rutom su vraćali kokain čiji dio je prodavan u EU, a drugi u Sarajevu i Banjaluci. Osumnjičeni su novcem zarađenim od droge kupovali vozila koja je uvozio Cvijetić, a preuzimao Dukić i vozio ih u Albaniju te mijenjao za drogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana