Proširena istraga protiv Debevca i Osmice

Avaz
Proširena istraga protiv Debevca i Osmice

SARAJEVO - Službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su prije mjesec u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, u sklopu akcije "Kodeks", obavili pretres servera CMS-a Suda BiH zbog postojanja osnovane sumnje u zloupotrebe prilikom dodjele predmeta u rad sudijama.

Sve je obavljeno u okviru proširene istrage koju Tužilaštvo BiH vodi protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca te Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg prvpg čovjeka OSA, koji su lani hapšeni a potom pušteni da se brane sa slobode.

Predmet interesovanja Tužilaštva BiH odnosi se na to kako je osumnjičeni Debevec, kao tadašnji predsjednik Suda, štimao predmete kroz CMS sistem i birao članove sudskih vijeća. Svoje prste imao je u tome i Osmica, kojem se sudilo u predmetu „Snimak“, i itekako je imao interes da zna ko će mu suditi. Ne samo njemu, nego i ostalim SDA optuženicima u ovoj instituciji, piše Avaz.

Upravo je proširena istraga nakratko „odložila“ podizanje optužnice protiv Debevca i Mehmedagića, jer se Tužilaštvo sada baziralo na činjenicu kako su štimani sudski postupci i sudska vijeća te kako su vršene presignacije i prema čijem tačno nalogu.

Uostalom, pomenuti portal saznaje da je SIPA uspjela doći do svih podataka iz servera te su utvrđene brojne nezakonitosti. Izvještaj će uskoro biti proslijeđen Tužilaštvu jer je SIPA „otključala“ sve podatke iz servera CMS-a. Za ove podatke bila je zadužena osoba iz Suda, koja je imala pristup tome.

Sve znali

Utvrđeno je da mnoge presignacije nisu vršene prema nalogu Komisije Suda, što i jeste sporno. Ovo je nova, otežavajuća okolnost za Debevca. Upravo bi „otključavanje“ CMS-a i podaci sa servera mogli zabrinuti i druge sudije, koje su, ako su znale za namjere Debevca, učestvovale u tome. Ispituje se i uloga pojedinaca iz VSTV-a BiH.

Tačnije, kako je Debevec, kao prvi čovjek Suda BiH, namještao članove sudskih vijeća i sudije koji su njemu odgovarali.

Od Fadila do Dragana

Ovakvi postupci Debevca posebno su se odnosili na predmete koji su imali veze s njemu bliskim osobama, poput Osmana Mehmedagića Osmice, Fadila Novalića, Dragana Mektića i brojnih drugih.

Vjeruje se da je Debevec takvim postupcima više nego direktno uticao na predmete i postupke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana