Profesor oslobođen optužbi za primanje mita od studenata

Nebojša Tomašević
Profesor oslobođen optužbi za primanje mita od studenata

BANjALUKA - Bivši profesor Univerziteta "Apeiron" Veljko Đukić u banjalučkom Okružnom sudu oslobođen je optužbi da je primio mito od studenata u zamjenu za prolazne ocjene na ispitu.

Ovakva presuda je izrečena jer vijeće smatra da nije dokazano da je on počinio krivično djelo za koje ga terete.

Njegov advokat Dragan Tolimir rekao je da je tokom postupka utvrđeno da su svi svjedoci govorili neistinu.

Ovo suđenje je ponovljeno zbog izmjena Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske. Tim izmjenama je  umjesto sudije pojedinca, kako je do sada bio slučaj, određeno da sudi tročlano vijeće za djelo za koje je profesor optužen.

Protiv  Đukića optužnicu je lani podiglo Republičko tužilaštvo koje ga je teretilo za primanje mita.

Optužnica ga je teretila od 2016. do 2018.  godine od više studenata tražio i uzeo novac i poklone kako bi im dao prolaznu ocjenu na ispitu. U optužnici se navodi  da je od studenta Stefana Tutnjevića tražio i uzeo 200 KM, a od studentkinja Ane Gušavac i Dajane Škorić da mu kupe telefon vrijedan 300 KM kako bi ih pustio na ispitu. Optužen je i da je od studentkinje Edine Smajlović tražio da mu za dva ispita da po 400 KM kako bi je pustio da položi.

Đukić je ranije tvrdio da mu je sve montirano, a njegov advokat Dragan Tolimir je istakao da je cijela optužnica zasnovana na nezakonitim dokazima. Tokom ranijih suđenja svjedoci, studenti Ana Guševac i Stefan Tutnjilović potvrdili su da im je profesor tražio i uzeto mito, dok je Edina Smajlović promijenila izjavu i rekla da joj optuženi nije tražio novac. Ona je istakla da je „bilo priča o profesoru da uzima mito,“ ali da on njoj nije rekao da mora dati novac, već naučiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana