Profesor imao redovan seks sa maloljetnom učenicom

Glas Srpske
Profesor imao redovan seks sa maloljetnom učenicom

DOBOJ - Profesor geografije u dobojskoj Gimnaziji "Jovan Dučić" Petar Šarčević, koji je u utorak uhapšen na času, u posljednjih pola godine imao je redovne seksualne odnose sa maloljetnom učenicom te škole, utvrdila je policija dosadašnjom istragom.

- Utvrđeno je da je P. Š. u prethodnih 12 mjeseci sa maloljetnom učenicom kojoj je kao profesor predavao geografiju imao vezu. U proteklih šest mjeseci sa istom učenicom održavao je i redovne seksualne odnose. Pri tome je bio svjestan da je takav odnos sa učenicom krivično djelo, jer je maloljetnicu upozoravao da i ako se sazna za njihovu vezu ne smije nikome ništa da ispriča - rekla je portparol Centra javne bezbjednosti Doboj Ljerka Stanimirović.

Ona je dodala da je profesor u prethodne dvije godine putem SMS poruka komunicirao sa tada maloljetnom učenicom koja je u međuvremenu postala punoljetna i koja je u završnoj godini izabrala temu za maturski rad iz njegovog predmeta.

- Profesor je tu učenicu putem SMS poruka navodio na seksualne odnose nudeći joj da će otkriti pitanja za odbranu maturskog rada - kazala je Stanimirovićeva, navodeći da je to učenica odbila.

Profesor, međutim, nije odustajao pa je u januaru ove godine u školskom hodniku pokušao da poljubi maloljetnu učenicu koja ga je odgurnula i pobjegla.

Dobojem je počela da kruži priča o ovom slučaju za koji su saznali i roditelji učenica koji su to prijavili policiji. Prema nezvaničnim informacijama, učenice su ljubavne afere sa profesorom priznale roditeljima. Odmah je pokrenuta istraga i poslije dužeg praćenja uslijedilo i hapšenje profesora Šarčevića.

Prema nezvaničnim informacijama, kriminalistički inspektori su došli u utorak ujutro u školu i sve učenike iz jednog odjeljenja pozvali u učionicu. Uzeli su od profesora mobilni telefon i redom prozivali kontakte koje je imao. U jednom trenutku zazvonio je i mobilni telefon jedne maloljetne učenice, poslije čega je Šarčević uhapšen.

- Istragu u akciji kodnog naziva "Kontakt" su sproveli policijski službenici Odjeljenja za posebne operativne poslove Sektora kriminalističke policije CJB Doboj u saradnji sa Odjeljenjem za posebne poslove Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, Okružnim tužilaštvom i Osnovnim sudom Doboj, provjeravajući prijave građana i priče u gradu - kazala je Stanimirovićeva.

Poslije kriminalističke obrade profesor je uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima obljuba zloupotrebom položaja i pokušaj obljube zloupotrebom položaja predat u nadležnost Okružnom tužilaštvu Doboj.

U ovom tužilaštvu su kazali da će Osnovnom sudu u Doboju podnijeti zahtjev za određivanje jednomjesečnog pritvora profesoru Šarčeviću.

Direktor Gimnazije "Jovan Dučić" Svjetlana Telebak rekla je juče "Glasu Srpske" da je Disciplinska komisija odlučila da suspenduje profesora Šarčevića.

- O svemu je obaviješteno nadležno ministarstvo, a u saradnji sa njim smo održali sjednicu Nastavničkog vijeća. Na sjednici je zaključeno da zasjeda Disciplinska komisija koja je suspendovala profesora Šarčevića - istakla je Telebakova.

Ona kaže da je ovaj slučaj potresao sve zaposlene i učenike gimnazije.

- Teško sve ovo preživljavamo, jer se ime naše škole pojavljuje u javnosti u najgorem kontekstu.

Niko od profesora Gimnazije "Jovan Dučić" nije želio da govori o događaju koji Doboj ne pamti. Na pitanje da li su primijetili da se njihov kolega čudno ponaša prema svojim učenicima neki od profesora su tek usput dobacili da je Petar sklon tome.

Učenici su iznenađeni hapšenjem Šarčevića jer je bio jedan od najomiljenijih profesora i vodio je brojne sekcije, između ostalih, i novinarsku u sklopu koje je uređivao đački list "Koraci".

Saslušane učenice

Direktor škole je kazala da su poslije hapšenja Šarčevića u prostorijama škole saslušane dvije učenice koje je profesor napastvovao.

- Prisustvovali smo ispitivanju učenica zajedno sa njihovim roditeljima - izjavila je Telebakova.

Apel policije

Iz CJB Doboj su apelovali na građane da ukoliko imaju saznanja o sličnim ili drugim krivičnim djelima ili njihovim eventualnim počiniocima to prijave nadležnoj policijskoj stanici.

Prijave se mogu uputiti putem telefona 122 ili putem sajta njnjnj.mup.vladars.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana