Pritvoreni odbornici, saobraćajni inspektor i policajka

Nebojša Tomašević
Pritvoreni odbornici, saobraćajni inspektor i policajka

BANjALUKA – Sudija za prethodni postupak banjalučkog Okružnog suda odredio je pritvor za sedmoro uhapšenih u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) "Alter ego 1 i 2" koje sumnjiče da su u sastavu kriminalnog udruženja počinili više krivičnih djela u vezi sa falsifikovanjem dokumenata, zloupotrebama pri polaganju vozačkih ispita i izdavanja vozačkih dozvola.

Odlukom suda na mjesec dana pritvoreni su vlasnik auto škole ”Dado” Dalibor Krunić (35), rukovodilac Odsjeka za lična dokumenta u PU Zvornik Milijana Pepić (44), Dragan Stjepanović (50), Branislav Pisić (48), saobraćajni inspektor u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove Ivan Lukić (33) iz Zvornika, odbornik Ujedinjene Srpske u Skupštini opštine Srebrenica Miroslav Grujičić (34), te vlasnik auto škole "Omega 1" i dugogodišnji odbornik PDP u SO Bratunac Mirko Stojanović (60).

Kako je saopšteno iz  Okružnog suda, navodeći inicijale, pritvor im je određen zbog bojazni od uticaja na dokaze, svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Kako je ranije saopšteno iz Republičkog tužilaštva Republike Srpske, po čijem nalogu su i uhapšeni, sumnjiče da su od novembra 2021. godine do juna 2023. godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa na području Zvornika, Osmaka, Bratunca, Vlasenice kao i susjednih mjesta na teritoriji Tuzlanskog kantona. Sumnjiče ih da su učestvovali u izvršenju više krivičnih djela, odnosno udružili radi vršenja krivičnog djela, falsifikovanje isprave, izdavanje i upotreba neistinitog ljekarskog ili veterinarskog uvjerenja, davanje mita, primanje mita, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i trgovina uticajem

- Osumnjičeni su sačinjavali lažne javne isprave potrebne za sticanje prava na polaganje vozačkog ispita i izdavanje vozačke dozvole i kao takve stavljali u opticaj i zato primali novac od kandidata koji su polagali vozački ispit– pojasnili su ranije iz Tužilaštva.

Osim pomenutih, u istoj akciji na području Tuzlanskog kantona, uhapšeno je šest osoba. Jedno je pušteno na slobodu, dok je Kantonalno tužilaštvo u Tuzli zatražilo pritvaranje Mehe Milkunića (58) iz Kalesije, Milorada Popovića (52) iz Bijeljine, Nurdina Jahića (48) iz Tuzle, Branislava Cvjetkovića (49) iz Zvornika i Sadika Suljića (53) iz Sapne zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivotvorenjem isprava i drugim krivičnim djelima.

- Milkunić je osumnjičen da je od polovine 2019. do kraja septembra 2023. godine na području Tuzlanskog kantona i Republike Srpske rukovodio grupom za organizovani kriminal, u kojoj su bili i ostali osumnjičeni sa različitim ulogama. Sumnjičimo ih za izradu i nabavku lažnih javnih isprava većem broju osoba s ciljem da se upotrebljavaju kao prave, a kako bi pribavili protivpravnu imovinsku korist - pojasnili su u Tužilaštvu TK.

Dodaju da su osumnjičeni u pomenutom periodu, izradili i nabavili različite krivotvorene javne isprave,  uvjerenja o nekažnjavanju, diplome srednjih škola, certifikate o poznavanju stranih jezika, ljekarska uvjerenja, vozačke dozvole, pečate ulaza i izlaza u putnim ispravama i druge javne isprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana