Pritvoren granični policajac i osumnjičeni švercer cigaretama

Nebojša Tomašević
Pritvoren granični policajac i osumnjičeni švercer cigaretama

SARAJEVO – Pomoćniku komandira Jedinice Granične policije Trebinje Blagoju Miloviću i državljaninu BiH i Hrvatske Ivici Bago, koji su uhapšeni u akciji "Kings" zbog sumnje da su učestvovali u švercu cigareta određen je jednomjesečni pritvor u Sudu BiH.

Kako je saopšteno iz suda ta mjera im je određena zbog bojazni od bjekstva i uticaja na dokaze, svjedoke, saučesnike ili prikrivače. - Određena mjera pritvora koja po ovom rješenju može trajati najduže do 8. avgusta ili do nove odluke Suda.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična djela organizovani kriminal, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, krijumčarenje, davanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba položaja ili ovlašćenja i povreda tajnosti postupka –stoji u saopštenju suda.

Prema nezvaničnim informacijama Milović je navodno krijumčarima cigareta direktno i preko posrednika dojavljivao lokacije patrola i tako im omogućio skrivanje i izbjegavanje hapšenja, a Blago je je označen kao jedan od organizatora šverca pomenutom akciznom robom.

Pomenutom akcijom "Kings" obuhvaćen je veći broj osoba među kojima i Zamjenik direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoran Galić, koji je nakon saznanja da mu se sprema hapšenje pobjegao u Hrvatsku.

Prema nezvaničnim informacijama on je omogućavao da šverceri cigareta budu obaviješteni o kontrolama i osoblju koje radi na granici, a zauzvrat je dobijao darove. Za Galićem će biti raspisana potjernica, a utvrđeno je da je on 8. jula u popodnevnim časovima ilegalno prešao granicu BiH i pobjegao u Hrvatsku gdje se nalazi.

Dosadašnja istraga pokazala je da je prije početka akcije dobio informacije da mu se sprema hapšenje od nekog iz institucija uključenih u akciju. Akciju "Kings" realizovali su pripadnici Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) po nalogu i uz saradnji sa Tužilaštvom BiH.

Istraga je urađena i na osnovu informacija koje su dobijene dešifrovanjem Skaj aplikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana