Pritvoren direktor banjalučke firme „Sineks laboratorija" Sani Crljić

N.T.
Pritvoren direktor banjalučke firme „Sineks laboratorija" Sani Crljić

BANjALUKA - Sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor direktoru banjalučke firme „Sineks laboratorija" Saniju Crljiću koji je ossumnjičen za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

Pomenuti je uhapšen u okviru istrage protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića.

Kako je saopšteno iz suda navodeći inicijale, Crljiću je pritvor određen zbog bojazni od uticaja na dokaze, svjedoke i saučesnike.

Republičko  tužilaštvo je saopštilo  da  Crljića terete  da je krivično djelo učinio zajedno i po prethodnom dogovoru sa Branislavom Zeljkovićem.

- Zeljković je  je suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH i Pravilnika o postupku direktnog sporazuma Instituta za javno zdravstvo RS s namjerom izbjegavanja odgovarajućeg postupka javne nabavke, u toku marta 2020. godine, u cilju pribavljanja imovinske koristi pravnom licu „Sineks laboratorija"  Banjaluka dijeljenjem predmeta nabavke na više manjih, sproveo četiri postupka javne nabavke direktnim sporazumom sa navedenim preduzećem  za nabavku hirurških maski ukupne vrijednosti 69.959  maraka - stoji u saopštenju Republičkot tužilaštva.

Navodi se da je odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH i Pravilnika o postupku direktnog sporazuma Instituta, predviđeno da ugovorni organ može sprovesti postupak direktnog sporazuma za nabavku robe, usluga i radova, čija je procijenjena vrijednost jednaka ili manja od 6.000 KM.

Crljićev advokat Saša Labotić istakao je da za određivanje pritvora prema Crljiću nije bilo  osnova.

- Tužilaštvo u ovom slučaju traži da sasluša određen broj svjedoka koji i nemaju veze sa Crljićem niti u znali da daju izjavu protiv njega. Svi dokazi u ovom slučaju su ustvari dokazi prikupljeni protiv Zeljkovića. Pokušali su da podmetnu raniju izjavu mog branjenika koju je dao u predmetu protiv Branislava Zeljkovića, kao svjedok, koju je sud nakon primjedbe odbrane, odbacio – objasnio je Labotić.

Dodao je kako Crljić ne spori da je zaključio ugovore sa Institutom za javno zdravstvo RS te je odbacio  navode  da je Crljić ostvarivao enormnu zaradu na maskama, kako se to navodi.

– Sve radnje u ovom predmetu vezane su za Zeljkovića, a mom branjeniku na teret je stavljeno zaključivanje ugovor što on i ne spori – zaključio je Saša Labotić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana