Pritvor švercerima tone droge

N.T.
Foto: GS

SARAJEVO - Postupajući tužilac Tužilaštva BiH predložio je određivanje pritvora Saki Bibiću (49), Admiru Halimanoviću (37) i Eldaru Hujiću (43), koji su uhapšeni u akciji "Dijablo2" zbog šverca narkoticima i pranja novcem.

Pretpostavlja se da su oni bili dio grupe koja je prokrijumčarila tonu marihuane preko BiH u zemlje Evropske unije.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH osumnjičeni su kao pripadnici organizovane kriminalne pomenute grupe krijumčarili veće količine droga iz Srbije i Crne Gore u BiH, a potom iz BiH u države EU.

- Narkotike su krijumčarili od kraja 2019. godine pa do kraja 2020. godine i tako pribavili znatnu imovinsku korist. Osumnjičenima se stavlja na teret da su djelujući kao pripadnici kriminalne grupe počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima nedozvoljeni promet opojnim drogama i pranje novca - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Navodi se da je pritvor osumnjičenima predložen zbog opasnosti od bjekstva, te bojazni da bi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto. 

Akciju "Dijablo 2" juče je sprovela Granična policija BiH na teritoriji Sarajeva.

Kako saznajemo ova akcija je nastavak aktivnosti iz decembra 2020. godine kada je na graničnom prelazu Gradiška uhapšen državljanina Hrvatske Luka Mišević iz Imotskog koji je iz BiH u Hrvatsku pokušao da prokrijumčari 110 kilograma marihuane vrijedne 250.000 evra. 

Droga je bila upakovana u više paketića i skrivena u tovarnom prostoru kombija iza pregradnog lima. Tužilaštvo BiH je nakon toga tragalo za njegovim saučesnicima i pomagačima, koji su, navodno pronađeni tek sada. Mišević je šverc drogom priznao i sa Tužilaštvom BiH zaključio sporazum na osnovu kojeg je osuđen na četiri godine zatvora i novčanu kaznu od 10.000 KM. 

Iz Granične policije BiH ranije saopšteno  da je  akcija "Dijablo 2" sprovedena u saradnji sa evropskom policijom EUROPOL i pod nadzorom Tužilaštva BiH. Istakli su da su u okviru akcije po naredbi Suda BiH pretresli šest lokacija na širem području Sarajeva.

- Akcija se sprovodi zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe djelovali kao članovi organizovane kriminalne  grupe  koja se bavila švercom narkoticima. Istragom je utvrđeno da su osumnjičeni članovi grupe prokrijumčarili oko 1.000 kilograma marihuane - skanka, čime je pribavljena protivpravna imovinska korist u većem iznosu - pojasnili su u Graničnoj policiji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana