Pretresi zbog organizovanog kriminala, među osumnjičenima i kontroverzni sarajevski biznismen

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO - Na osnovu naredbe Tužilaštva Kantona Sarajevo u toku je velika polcijska akcija okviru koje se, zbog krivičnih djela organizovani kriminal i pranje novca, u Sarajevu, Brezi i Travniku vrše pretresi objekata na 30 lokacija, a koje koristi 16 osoba i devet firmi.

Istraga je, prenose sarajevski mediji, usmjerena na sumnjive transakcije i izgradnju jednog stambeno-poslovnog objekta u Sarajevu.

Osumnjičene terete da su stekli protivpravnu korist od blizu 29 miliona KM, a među osobama koje su predmet istrage od 2010. godine su državljani BiH i Slovenije.

Portparol ovog tužilaštva Azra Bavčić rekla je Srni da su, nakon duge istrage, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH rano jutros započeli realizaciju akcije kodnog naziva "Profit", u kojoj učestvuje i kantonalni MUP.

Ona je rekla da je jedan od osumnjičenih u predmetu "Profit" i Zijad Blekić. Blekić je kontroverzni sarajevski biznismen, osnivač i suvlasnik brokerske kuće "Eurohaus" d.o.o. Sarajevo, a nedavno je na Kantonalnom sudu u Tuzli potvrđena optužnica zbog postojanja sumnje da je sa Ibrahimom Brkanićem počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Osumnjičeni da su bili na čelu organizovane kriminalne grupe u predmetu "Profit" su Blekić,  Smiljka Jusufranić i Edin Dizdar, saznaje portal Kliks.

Među osumnjičenima je i Edin Muftić, bivši direktor FIMA banke, a za ovaj slučaj vežu se i imena preminulog Ibrahima Jusufranića, Jasmina Jusufranić, Ramiza Bibića, Nasera Dace, Davera Halilbegovića i Armina Mulahusića.

Kliks navodi da je među osumnjičenima i predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH Hasan Ćelam, u čijim prostorijama se takođe odvija pretres. U Sarajevu su pretresene prostorije brokerske kuće "Eurohaus", te firmi "Unioninvest - izgradnja objekata", "Profin invest" i "KS investment".

Portal saznaje da su tokom pretresa policajci oduzeli blizu 600.000 evra, zlatni nakit i pet sefova.

Sarajevski mediji navodi se da se radi  o jednoj od najkompleksnijih istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo.

- SIPA je u proteklom periodu podnijela dva izvještaja i četiri dopunska izvještaja, a 2019. godine obustavljene su finansijske transakcije za 11 fizičkih lica i jedno pravno kod devet komercijalnih banaka i jednog investicionog fonda. Iznos obustavljene transakcije dostigao je sedam miliona KM - potvrdio je za portal Kliks portparol SIPA Luka Miladinović.

Nakon što je SIPA prije nekoliko godina podnijela izvještaj, istražitelji Tužilaštva Kantona Sarajevo su u proteklom periodu proširili istragu na ovom predmetu i saslušali 120 svjedoka što je rezultiralo današnjom akcijom na terenu.

- Po okončanju akcije i svih aktivnosti na terenu biće poznato više informacija - dodala je Bavčićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana