Presuda carinskoj mafiji

Agencije
Presuda carinskoj mafiji

Beograd - Grupu poznatu kao carinska mafija Apelacioni sud osudio na više od 56 godina zatvora. Sedam carinika i 10 biznismena, uhapšeni 2006. godine, krijumčarili su tekstilnu i tehničku robu, koja je lažno prikazivana kao roba u tranzitu i zaradili milione evra, javile su agencije.

Apelacioni sud u Beogradu izrekao je pravosnažnu presudu grupi poznatoj kao carinska mafija sa Veliborom Lukovićem na čelu, osudivši njene članove na kazne zatvora između devet mjeseci i osam godina, ukupno više od 56 godina.

Taj sud je presudu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalnog suda) od 29. marta ove godine preinačio samo u pogledu odluke o kazni za Lukovića i još dvojicu optuženih, tako što im je za po godinu dana smanjio kazne, dok je za 18 optuženih presudu potvrdio.

Grupa od sedam carinika i 10 biznismena, uhapšena 2006. godine, krijumčarila je tekstilnu i tehničku robu, koja je lažno prikazivana kao roba u tranzitu, zaradili milione evra.

Luković, koji je u to vreme bio kordinator Uprave carina za područje južno od Beograda, osuđen je na osam godina zatvora zbog zločinačkog udruživanja i primanja mita.

Zbog primanja mita Radomir Laban je dobio je šest, umjesto ranijih sedam godina zatvora, a Dejan Ratković je osuđen na pet i po godina zatvora, godinu manje.

Ostalim optuženim zatvorske kazne su potvrđene.

Kako se navodi u saopštenju Višeg suda, Dejan Jugović je osuđen na dvije godine, Igor Misikin na devet mjeseci, a Goran Vuković na 15 mjeseci zatvora.

Na po godinu dana zatvora osuđeni su Leonard Ciglić, Goran Đorđević, dok su po dve godine zatvora dobili Zoran Ražnatović i Dragan Ćurčić.

Faruk Kadrić je dobio dve i po godine, Srećko Radulović dvije godine i tri mjeseca, Srđan Vulović, kome je suđeno u odsustvu, dobio je godinu i devet mjeseci, Milun Milić tri i po godine, Aleksandar Vukadinović dvije godine i tri mjeseca, a Nenad Milić dvije i po godine.

Ivan Pupavac, kome je suđeno u odsustvu, osuđen na dvije godine i tri mjeseca, Faruk Pejić na tri godine i šest mjeseci, Alen Sijarić jednu i po, Edip Eljesković na tri godine i Hranislav Radomirovićna na dvije i po godine.

Navedenom presudom Lukoviću, Ratkoviću, Labanu je izrečena zabrana obavljanja poziva djelatnosti i dužnosti u svim organima i na svim poslovima u Upravi carina Srbije od 10 godina, a pet godina Jugoviću, Miskinu, Vukoviću, Cigliću i Đorđeviću - od dana pravnosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja te mjere.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana