Presječen lanac šverca narkotika za Banjaluku

Nebojša Tomašević
Presječen lanac šverca narkotika za Banjaluku

BANjALUKA - Policija Srpske u prva tri mjeseca ove godine zaplijenila je oko 35 kilograma raznih narkotika i razbila organizovanu kriminalnu grupu za njihov šverc te presjekla lanac dopremanja droge u Banjaluku.

Prema podacima nadležnih iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, od januara do kraja marta ove godine zaplijenjena su 24,4 kilograma marihuane i 10,6 kilograma amfetamina, kao i manja količina kokaina.

Prošle godine policija Srpske je u istom periodu zaplijenila 4,8 kilograma marihuane i 1,6 kilograma kokaina. Ove godine je zaplijenjeno čak 30 kilograma više narkotika. Policija je s većim zapljenama narkotika već počela polovinom januara, kada je u Brodu uhapšen B L. koji je pokušao da u čamac na obali Save unese 10,3 kilograma spida. Njega su istražioci iznenadili kada je narkotike stavio u plovilo i krenuo da se otisne niz rijeku. Pretpostavlja se da je drogu planirao da prokrijumčari dalje u Hrvatsku. Osim te uspješne zapljene ove godine, između ostalih, istakle su se akcije “Kosmos”, “Vagon”, “Kej” i “Dojavljivač”, u kojima je uhapšeno više osoba i zaplijenjeno skoro 20 kilograma raznih narkotika. Akcija “Kosmos” izvedena je u februaru na području banjalučke regije i u njoj je uhapšeno pet osoba i zaplijenjeno osam kilograma skanka vrijednog 160.000 KM. Nakon saslušanja zbog sumnje da ima veze sa narkoticima u pritvoru je završio Stanko Savić, kojem je na teret stavljeno da je u toku 2020. pa do februara 2021. godine u više navrata nabavljao marihuanu te je preprodavao drugim licima na području Banjaluke. Prema policijskom izvještaju osim osam kilograma skanka tokom akcije “Kosmos” u jednom od pretresenih stanova pronađeno je i sedam grama kokaina.

Akcijom “Vagon”, u kojoj su krajem marta uhapšeni Vlatko Blažević iz Novog Travnika i Tihomir Gudelj i Trebinja, presječen je lanac dopremanja droge u Banjaluku. Tokom ove akcije policija je zaplijenila 12 kilograma marihuane, koja je pronađena spakovana i spremna za odvoz u skrivenom dijelu Blaževićevog automobila. Blažević i Gudelj praćeni su od početka godine te je policija saznala da se očekuje kupoprodaja droge, odnosno da će Blažević vozilom dovesti drogu u Banjaluku pa je organizovano njihovo hapšenje.

Tokom istrage dilera narkotika u akciji “Kej” policija je na području Gradiške došla do saznanja da je u preprodaji droge učestvovao i medicinski tehničar Mladen Slijepčević. Osim njega tada su hapšeni Ognjen Mićić i Bojan Gudalo, svi iz Gradiške. Tokom akcije zaplijenjen je skank, pečatirani obrasci za ljekarske recepte, infuzije i špricevi.

Akcijom “Dostavljač” policija je na području Doboja razbila grupu uličnih narko-dilera. Prema nezvaničnim informacijama u toj akciji “pali” su Enes Kantić i Rusmir Kurdić iz Tešnja te Saša Gajić i Đorđe Đekić iz Doboja, dok je u policiji ispitan Dobojlija Senko Osmančević. Njih sumnjiče za uličnu prodaju narkotika, uglavnom marihuane i spida. Tokom akcije policija je zaplijenila oko 246 grama marihuane i oko 245 grama spida.

Statistika

Prema podacima MUP-a Srpske u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti period lani zabilježeno je čak 46 odsto više slučajeva zloupotrebe narkotika.

- Od januara do marta ove godine otkriveno je 455 slučajeva u vezi sa narkoticima od čega je 85 krivičnih djela i 369 prekršaja u vezi sa zloupotrebom droge - rekli su u MUP-u Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana