Predmet "Zadruga": Osuđene još dvije osobe, oduzeto oko pola miliona KM

Srna
Foto: ilustracija

SARAJEVO- Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je sporazum o priznanju krivice i osudio na godinu dana zatvora direktora firme "Vud tim" Samira Šehovića zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, dok je od ove firme oduzeta nezakonita korist od 492.370 KM, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Optužnica je Šehovića teretila da je u zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama lažno prikazivao angažovanje studenata posredstvom Agencije za posredovanje u zapošljavanju "Liding" za obavljanje određenih poslova, pri čemu je sa računa firme isplatio novac za njihovo navodno plaćanje.

U okviru predmeta "Zadruga" na godinu dana zatvora osuđena je i Samira Kušljugić zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja, falsifikovanje dokumenata, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i pranje novca.

U ovom predmetu Enisa i Sanel Đalić, vlasnici agencija za posredovanje pri zapošljavanju "Eslider" i "Liding", terete se da su od 2010. do 2018. godine organizovali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora sa više stotina firmi "oprala" približno 50 miliona KM.

U saopštenju se dodaje da su Đalići sklapali ugovore sa firmama o angažmanu studenata i đaka na osnovu kojih su firme na račun ove dvije agencije prebacivale novac, a da pritom niko od studenata i đaka nije bio stvarno angažovan.

Novac uplaćen na račun agencija, Đalići su podizali u gotovini, ugovoreni procenat zadržavali za sebe, a ostatak vraćali odgovornim osobama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana