Predmet "Keserović": Optuženi identifikovan upoređivanjem dostupnih fotografija

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO- Na suđenju Jasminu Keseroviću za ratovanje u Siriji, vještak Tužilaštva BiH Dino Osmankadić rekao je da je optuženog identifikovao na fotografijama koje su mu dostavili istražni organi, a koje je upoređivao sa fotografijama koje su sačinjene nakon što je vraćen u BiH.

Osmankadić je rekao da je iz seta dostavljenih fotografija izdvojio četiri kao podobne za biometrijske analize, kao i da se na njima vide i specifični ožiljci.

Vještak je dodao da je 15 fotografija bilo djelimično podobno zbog manjeg kvaliteta, te pojasnio da je na tim slikama moguće identifikovati optuženog na osnovu osnovnih karakteristika, ali da one nisu bile podobne za matematička mjerenja.

On je dodao da su na prikazanim fotografijama, osim Keserovića, i drugi ljudi, te ono što njega podsjeća na oružje, uniforme, kao i oklopna vozila, prenosi Birn.

Osmankadić je napomenuo da je vještačenje obavio pod pretpostavkom da su fotografije originalne, odnosno da na njima nije bilo "kozmetičkih izmjena" i da nije primijetio da su na njima vršeni bilo kakvi zahvati.

Odbrana je prigovorila na nalaz, osporavajući zaključke.

Branilac Senad Dupovac je rekao da je vještak sam naveo da je ručno radio mjerenja i da nije imao softver za analizu.

Osmankadić je odgovorio da su ručna mjerenja jednako precizna, a u nekim slučajevima i preciznija, te da softver samo skraćuje vrijeme rada.

Vještak je braniocu odgovorio da su mu poznati softver alati kojima se može nečije lice postaviti na drugu osobu, ali i napomenuo da svi alati ostavljaju trag o obavljenim izmjenama.

Osmankadić je dodao da u nekim slučajevima i laici mogu vidjeti da je vršena manipulacija, dok postoji sofisticirana oprema kao što je ona koja se koristi u filmskoj industriji.

Keserović je optužen za pridruživanje stranim formacijama i podsticanje na terorističke aktivnosti.

Suđenje Keseroviću nastavljeno je uz izmjenu člana sudskog vijeća, a stranke su se saglasile da nema potrebe ponovo izvoditi dokaze.

Za novog člana vijeća postavljen je sudija Stanko Blagić umjesto Nenada Šelede, koji zbog bolesti više ne predsjedava vijećem u ovom predmetu.

Nastavak suđenja je 17. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana