Predložen pritvor uhapšenim u akciji "Posrednik"

Srna
Foto: Agencije

SARAJEVO - Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Opštinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za sedam lica uhapšenih u akciji "Posrednik" zbog sumnje da su izdavala i prodavala falsifikovane potvrde o vakcinaciji.

Postupajući tužilac predložio je da jednom licu uhapšenom u ovoj akciji budu određene mjere zabrane. Iz Kantonalnog tužilaštva navode da je pritvor predložen zbog opasnosti da bi ova lica boravkom na slobodi mogla da utiču na svjedoke, prikriju dokaze i da ponove krivično djelo. Lica su lišena slobode zbog sumnje da su počinila krivična djela dogovor za činjenje krivičnih djela, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je okviru akcije „Posrednik“ uhapsila i dva policijska službenika, saopšteno je iz ove policijske agencije. Nakon kriminalističke obrade u prostorijama Sipe, uhapšeni će biti predati Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Uhapšene osobe su, između ostalog, osumnjičene da su se u proteklom periodu udružile u grupu i za iznos od 200 do 300 evra posredstvom službene osobe u Domu zdravlja Kantona Sarajevo obezbjeđivale izdavanje lažnih potvrda o vakcinaciji na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Među uhapšenima su radnici zdravstvenih ustanova u ova dva kantona.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH su 30. marta, u okviru operativne akcije "Posrednik", na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Visokog i Breze izvršili pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stvari.

Prilikom pretresa su otkriveni i privremeno oduzeti veći broj kovid potvrda i PCR testova kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana