Predao se Aleksandar Macan, prvoosumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca

N.T.
Predao se Aleksandar Macan, prvoosumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca

SARAJEVO – Aleksandar Macan iz Pala, prvoosumnjičeni za ubistvo dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, predao se nakon što je bio u bjekstvu duže od mjesec, potvrđeno je medijima u bIh.

Za Macanom je bila raspisana i crvena Interpolova potjernica. Nakon predaje, Macan je prebačen u Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a s obzirom na raspisanu potjernicu njemu je automatski određen jednomjesečni pritvor.

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) saopštila je da je uhapšeno lice sa Interpolove potjernice, u vezi sa predmetom koji se odnosi na otkrivanje počinilaca ubistva policijaca u Sarajevu u oktobru 2018..

-Lice za kojim je raspisana međunarodna crvena potjernica od NCB Interpola Sarajevo je pristupilo u prostorije Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, nakon čega su ga policijski službenici Sipe lišili slobode - navodi se u saopštenju. U SIPA dodaju da je ovo lice uhapšeno juče nakon izvršene kriminalističke obrade i predato je postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Početkom novembra pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su izvršili pretrese na šest lokacija na području Istočnog Sarajeva i Pala, a u akciji su učestvovali i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske,  MUP-a Kantona Sarajeva, Obavještajno-bezbjednsone agenciej (OBA) BiH, pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Otkrivena je i izuzeta veća količina automatskog i vatrenog naoružanja, a u vikendici Macana, koja se nalazi u naselju Kočevik na Palama, su pronađene tri puške i jedan snajper.

Prema nepotvrđenim informaciama Macan  je nekoliko mjeseci boravio u Španiji, a navodno je njegov DNK trag nađen na mjestu zločina što ga je povezalo sa ubistvom.

Policajci  Šehović i Vujinović su ubijeni 26. oktobra 2018. godine kada su u Geteovoj ulici u Sarajevu zatekli nekoliko osoba koje su pokušale da ukradu vozilo. Oni su ih pokušali zaustaviti, a lopovi su na njih zapucali iz autoamtskih pušaka što je bilo kobno.

Zbog ovog zločina do sada je saslušano oko 300 osoba među kojima je najviše onih poznatih po krađama vozila. Zbog ovog zločina su između ostalog ispitani i poznati osušivani kriminalac Darko Elez, Marko Trifković zvani Žižan, a hapšeni su Miloš Obradov i Srećko Trifković, koji su se nakon devet mjeseci provedenih iza rešetaka pušteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana