Pravosnažna presuda u slučaju „Memić“: Mutap osuđena, Dupovac oslobođen

GS
Pravosnažna presuda u slučaju „Memić“: Mutap osuđena, Dupovac oslobođen

SARAJEVO - Sud BiH donio je pravosnažnu presudu kojom je Alisa Mutap, bivša djevojka stradalog Dženana Memića, pravosnažno osuđena na dvije i po godine zatvora.

Policajac Hasan Dupovac je oslobođen, piše "Dnevni avaz".

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je u julu prošle godine drugostepenu presudu kojom su optuženi Alisa Mutap i Hasan Dupovac proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza u slučaju stradanja Dženana Memića 2016. godine.

Mutap je osuđena na dvije i po godine zatvora, a Dupovac na tri godine. Ostalo troje optuženih je oslobođeno, a to su Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović.

Dupovac i Mutap su proglašeni krivima za sve tačke optužnice osim za organizovani kriminal.

Osuđeni su imali pravo žalbe jer su u prvostepenom postupku oslobođeni, a na Apelacionom sudu osuđeni nakon što je postupak vraćen na ponovno suđenje.

Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Mutap (Ramić), Josip Barić i Muamer Ožegović su se optužnicom Tužilaštva BiH teretili da su pristupili grupi za organizovani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Optužnica je teretila optužene da su izvršili krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima nezakonito posredovanje, pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Prvostepenu, oslobađajuću presudu, sudsko vijeće je donijelo 24. novembra 2022. godine, ali ju je Apelaciono vijeće Suda BiH na zahtjev Tužilaštva BiH ukinulo čime je pokrenut drugostepeni postupak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana