Požari zahvataju nisko rastinje i šumu

Srna
Foto: Klix

SARAJEVO - U Federaciji BiH /FBiH/ požari su registrovani u skoro svim kantonima, a vatra je uglavnom zahvatala nisko rastinje i šumu.

U Srednjobosanskom kantonu požar na Osmanaginoj kosi i dalje je aktivan i proširio se prema planinskom dijelu Pršljeni u pravcu Kupresa, dok su ostala požarišta u opštinama Bugojno i Travnik, gdje je gorjelo nisko rastinje, stavljena pod kontrolu.

U opštini Olovo u Zeničko-dobojskom kantonu u toku je intervencija na gašenju šumskog požara koji je izbio u zahvatu lijeve obale rijeke Krivaje od područja Paska Luka, a u toku dana na gašenju će biti angažovana dva helikoptera Oružanih snaga BiH.

U Tuzlanskom kantonu na gašenju požara intervenisano je u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku, Lukavcu i Doboju Istok, saopšteno je iz Civilne zaštite FBiH.

Šuma, trava i nisko rastinje gorjeli su na području Mostara, Čapljine, Čitluka, Konjica, Jablanice i Prozora u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

U Širokom Brijegu gorjeli su šuma i nisko rastinje, dok je Vatrogasna jedinica Ljubuškog intervenisala u mjestu Studenica–Crnopod gdje su gorjeli trava, nisko rastinje vinova loza i cijevi za navodnjavanje. Opožarena je površina od 40.000 metara kvadratnih.

U mjestu Vitina gorjela je trava i nisko rastinje, a opožareno je oko 10.000 metara kvadratnih.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su 12 intervencija, od kojih pet na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju pomoćnog objekta, jednu na gašenju magacinskih prostorija, četiri obezbjeđenja pretakanja goriva na sarajevskom Aerodromu i jednu tehničku intervenciju.

Iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara ranije je saopšteno da su helikopteri Oružanih snaga BiH spremni za akcije gašenja požara iz vazduha i mogu djelovati čim Ministarstvo bezbjednosti dostavi zahtjev, a Predsjedništvo BiH odobri njihovo angažovanje.

Oružane snage BiH imaju na raspolaganju dvije posade i dva helikoptera za gašenje požara, raspolažu sa dvije posade i dva helikoptera sa vitlima i protivpožarnim vedrima kapaciteta 1.000 litara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana