Požar u Beogradu gase i helikopteri (VIDEO)

Tanjug
Požar u Beogradu gase i helikopteri (VIDEO)

BEOGRAD - Požar koji je izbio u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu polako se obuzdava, a u pomoć su pristigli i helikopteri MUP-a koji ga gase iz vazduha, javlja novinar Tanjuga.

Nadležni su upozorili građane i novinarske ekipe da se udalje na najmanje 50 metara razdaljine jer vjeruju da u jednom kiosku brze hrane ima plinskih boca koje bi mogle da se zapale.

Na gašenju požara učestvuje 76 vatrogasaca - spasilaca sa 25 vozila iz vatrogasno spasilačkih jedinica Novi Beograd, Zemun, Košutnjak, Voždovac i Zvezdara, a na terenu je i ekipa Hitne pomoći. 

Angažovani su i pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Matica Zemun, četvoro dobrovoljnih vatrogasaca sa jednim vozilom, kao i autocisterne Gradske čistoće i Vodovoda, rečeno je Tanjugu u MUP-u.

U Kineskom tržnom centru je 2021. godine, takođe, izbio požar u kome je izgoreo najveći dio tog objekta.

Predviđeno je da se većina zakupaca preseli u Blok 72, gde se gradi novi kineski tržni centar.

 

 Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić izjavio je danas da je najbitnije da u požaru koji je izbio rano jutros nema povrijeđenih i žrtava.

On je istakao i da je važno što je spriječeno širenje požara na lokale iza, što je i bio stvarni cilj, kako bi se sačuvao bar jedan onaj dio lokala koje vatra nije zahvatila.

-Za sada smo u tome uspeli i, kao što sam rekao, najvažnije je da nemamo povređenih i stradalih - rekao je Čaušić.

Na pitanje šta otežava gašenje požara, on je rekao veoma mnogo plastike, robe, tkanine koja je skladištena i po krovu i po objektima i prostorima tržnog centra.

-Takođe, čuli smo i neke detonacije, pretpostavlja se da potiču od eksplozija plinskih boca koje se nalaze u restoranu, brze hrane koji je izgoreo, na sreću sada više te detonacije ne čujemo. Nažalost mi smo već 2021 imali iskustvo velikog požara u ovom centru, tada smo spasili 200-360 objekata, takođe nadamo se da ćemo uspeti da spasemo jedan deo i sada, međutim, kao što sam rekao tu je veoma velika količina lakogorive materije koja emituje veoma visoku temperaturu, u stvari je ono što je najteže od ovakvih objekata -rekao je on.

Naglasio je i da će se uzrok izbijanja požara biti poznat nakon gašenja, kada nadležne službe izvrše uviđaj.

Kineski ambasador: Ovo je tužan trenutak

Ambasador Kine u Beogradu Li Ming stigao je danas na Novi Beograd do Kineskog tržnog centra, a gdje ga je Luka Čaušić obavijestio o fgašenju požara.

Tom prilikom kineski ambasador se zahvalio vlastima u Srbiji na brzoj intervenciji i istakao da je ovo tužan trenutak. On je rekao da će ambasada izdati saopštenje kada se sve završi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana