Požar na području Skradina bukti, najugroženiji stanovnici se evakuišu

Tanjug
Foto: Sputnik

ZAGREB - Veliki požar koji je jutros izbio na području Skradina bukti i u toku je evakuacija stanovništva sa najkritičnijih dijelova.

U međuvremenu, na području ravnokotarskoga sela Smokovića, u blizini Zadra takođe je buknuo požar u popodnevnim satima, ali kuće nisu ugrožene.

Na Fejsbuk stranici Vatrogasci - 193 objavljen je snimak požara kod Ićeva, naselja koje se nalazi desetak kilometara od Skradina.

Vinar Ante Sladić je za portal Šibenski rekao da mu je vatra zahvatila manji deo vinograda, ali da zasad nema neke veće štete. "Ali i dalje tinja svuda oko nas, postoji velika opasnost da mi požar zahvati celi vinograd. Borba je velika, strepimo", rekao je Ante Sladić.

Gradonačelnik Skradina Antonio Brajković kaže da su na terenu sve raspoložive snage i da vatra ozbiljno ugrožava kuće.

"Na terenu su sve raspoložive snage, brane ono najnužnije u ovom trenutku, a to su kuće. Evakuacija ljudi započela je pre nekih sat vremena. Za one koji se ne mogu snaći kod rodbine ili prijatelja otvorena je Osnovna škola Skradin, a kasnije u koordinaciji s Crvenim krstom i Šibenikom ćemo organizirati eventualno njihov smeštaj, doslovno prenoćište u Skradinu. Naravno, uz smeštaj biće organizovana i prehrana", rekao je Brajković za portal Šibenski.

Županijski vatrogasni komandir Darko Dukić rekao je ranije za HRT da je situacija na požarištu teška od samog početka.

"Od Ićeva gđe smo bili, odakle požar izbija, pa na području Plastova gde smo sada. Velika vatrena linija kroz gustu borovu šumu došla je do naselja. Dajemo sve od sebe u ovom trenutku što se može napraviti. Ono najbitnije, sve objekte za sada smo sačuvali. Imamo drvenih baraka koje su oštećene, ali to ćemo sve gledati na kraju. Dajemo sve od sebe. Dosta jaka je bura i od samog početka požara bila, tako da je teško bilo što prognozirati", rekao je Dukić.

Za sve stanovnike s požarom zahvaćenog područja, otvorena je Osnovna škola Skradin gde će biti osigurana hrana, piće i prenoćište, saopštio je Grad Skradin. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana