Potvrđeno: Tužilaštvo otvorilo predmet u slučaju „Sara“

Nebojša Tomašević
Potvrđeno: Tužilaštvo otvorilo predmet u slučaju „Sara“

BANjALUKA - Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je, po službenoj dužnosti, predmet u slučaju navodnog nestanka i smrti bebe Sare, novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, potvrđeno je „Glasu Srpske“.

Roditelji tvrde da su im u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske tri dana nakon poroda 2018. godine rekli da je umrla.

DNK analizom ostataka koji su sahranjeni pod Sarinim imenom utvrđeno je da ostaci ne pripadaju bebi Sari.

Centar za istraživačko novinarstvo u dokumentarnom filmu čija je autorica Jelena Jeftić prikazao je sve nelogičnosti u slučaju koji je otvorio mnoga pitanja.

U Tužilaštvu su za Glas Srpske naveli da su, povodom informacija objavljenih 1. aprila ove godine, u dokumentarnom filmu „Gdje je Sara?“ na portalu Centra za istraživačko novinarstvo formirali predmet po službenoj dužnosti u vezi sa radnjama obavljenim nakon smrti novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina i novorođenčeta Nataše Stijak.

-Predmet je formiran radi provjere iznesenih navoda, prikupljanja svih potrebnih informacija i obavještenja i utvrđivanja svih okolnosti - kažu u OJT Banjaluka.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka postupalo je u predmetu povodom praćenja trudnoće, poroda, boravka u bolnici oštećene Aleksandre Đilas sada Blagojević i smrti novorođenčeta 8. septrmbra 2018.godine, te je 5. oktobra 2021.godine, donijelo tužilačku odluku naredbu o nesprovođenju istrage protiv UKC-a Srpske, zbog krivičnog djela nepružanje ljekarske pomoći “jer ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeno pravno lice učinilo predmetno krivično djelo“.

Na donesenu tužilačku odluku oštećena je uložila pritužbu Glavnom okružnom javnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva, koji je rješenjem odbio pritužbu kao neosnovanu.

Protiv rješenja Glavnog okružnog javnog tužioca oštećena je izjavila prigovor Glavnom republičkom javnom tužiocu, Republičkog javnog tužilaštva Srpske, koji je rješenjem prigovor odbio kao neosnovan.

Povezani tekstovi:

Krivične prijave za odgovornost u slučaju „Sara“

BANjALUKO: Gdje je Sara? (VIDEO)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana