Potvrđena presuda za ubistvo "dječaka s planine"

Nebojša Tomašević
Potvrđena presuda za ubistvo "dječaka s planine"

BANjALUKA - Ilija Milić (72) iz Kotor Varoša pravosnažno je u Vrhovnom sudu Republike Srpske osuđen na 16 godina i devet mjeseci zatvora zbog ubistva Vasilja Kneževića poznatog po nadimku "dječak s planine" i pokušaja ubistva njegovog oca Nedeljka, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Ovom odlukom potvrđena mu je ranije izrečena presuda u ponovljenom postupku u Okružnom sudu u Banjaluci.  Vijeće Vrhovnog suda je, kako saznajemo, odbacilo žalbe na prvostepenu presudu i potvrdilo je.

Milić  je  startu priznao krivicu, ali je postupak u nekoliko navrata ponavljan zbog proceduralnih propusta, a ukupno je trajao duže od tri godine.

Osim za ubistvo, Milić je presudom koja je potvrđena osuđen  i za nedozvoljeno držanje oružja, a u  izrečenu kaznu uračunato mu je vrijeme koje je proveo u pritvoru od 11. aprila 2018. godine. Sudskom odlukom oduzeta mu je i automatska puška sa pet okvira sa  92 metka, a kojom je počinio zločin.

Ovo je treća presuda koja je izrečena Miliću, budući da je Vrhovni sud Republike Srpske u dva navrata ukidao prvostepenu presudu i postupak vraćao na novo suđenje. Milić je prvo na osnovu priznanja krivice bio osuđen na 16 i po godina, a potom nakon novog suđenja na 16 godina i devet meseci zatvora i sada mu je izrečena ista kazna. Njegov branilac Jovo Pilipović najavio je opet žalbu na presudu.

Vrhovni sud RS ranije je presudu ukinuo, između ostalog i zbog toga što prvostepeni sud nije omogućio odbrani da provede sneuropsihijatrijsko vještačenje optuženog. Navedeno je da odbrani nisu pružene iste mogućnosti u pogledu izvođenja dokaza na glavnom pretresu što je moglo da bude od uticaja na zakonito i pravično donošenje odluke.

Zločin za koji je osuđen Milić je počinio 10. aprila 2018. godine na Kruševu brdu u selu Pilipovina kod Kotor Varoša. Milić je tog dana u zasjedi čekao Vasilja Kneževića na putu kojim vodi stoku i kada je on naišao prema njemu je ispalio rafal iz automatske puške, pogodivši ga sa pet metaka. Dva hica su žrtvu  pogodila u glavu, dva u lice, te jedan u rame i vrat i on je umro na licu mjesta. Prema presudi, Milić je nakon toga otišao kući pozvao policiju u Kotor Varošu i rekao šta je uradio, a zatim je s puškom otišao do kuće oca ubijenog mladića, Nedeljka Kneževića. Čim ga je uočio na njega je ispalio rafal u namjeri da ga ubije. Kako je navedeno u optužnici, Nedeljko ga je pitao "Je li ti mene gađaš?", a Milić mu je odgovorio "Na tebe pucam, tebe gađam". Tada je Nedeljko pobjegao u kuću te tako ostao nepovrijeđen.

Mještani Kruševa Brda su ranije izjavili da je osuđeni mao određene sukobe oko vodovoda sa Kneževićem. Mještani Kruševa Brda istakli su da je ubijeni Vasilj Knežević bio veliki heroj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana