Potvrđena presuda Urošu Šuviri: Čobanu 16 godina robije zbog ubistva gazde

Nebojša Tomašević
Foto: Printskrin video

BANjALUKA - Uroš Šuvira (38) iz Broda osuđen je pravosnažno u Vrhovnom sudu na 16 godina zatvora zbog ubistva Zdravka Bosančića (87) iz Ribnika kod koga je čuvao stoku.

Presuda je izrečena nakon što je sudsko vijeće odbilo žalbe tužilaštva i odbrane, te u potpunosti potvrdilo prvostepenu presudu Okružnog suda u Banjaluci.

Prema presudi, Šuvira je Bosančića usmrtio 26. januara prošle godine oko 22 časa u njegovoj kući u Gornjem Ratkovu kod Ribnika kada ga je nakon kraće svađe udario  keramičkom pepeljarom najmanje šest puta. Tukao ga je i šakama i nogama i nanio mu je teške povrede glave, polmio više rebara, a od tih povreda Bosančić je iste večeri preminuo. Šuvira je nakon zločina tijelo ubijenog prebacio na krevet i presvukao mu krvavu košulju te je njegovom sinu Ranku javio da je on umro od srčanog udara. 

Komšija ubijenog, Tomislav Vulin u sudu je  ranije  ispričao da je kobne večeri zateka Šuviru kako sjedi pored mrtvog Zdravka.

- Te  večeri pozvao Zdravkov sin i rekao da mu je otac umro pa sam zajedno sa komšijom Danom Vulinom otišao da vidim šta je bilo. Kada smo ušli u Zdravkovu kuću Šuvira je digao ruke te rekao nisam ga ja ubio. Bilo je krvi posvuda, a vidjelo se da je Zdravko povrijeđen po licu i glavi. Ispod stola je bila razbijena pepljara. Šuvira je čak zapalio  svijeću  - kazao je  ranije u sudu Tomislav Vulin i dodao da je Šuvira otišao u sobu i presvukao se, a prije toga na sebi je imao farmerke koje su bile poprskane krvlju.

Šuvira je u završim riječima istakao da se kaje i da mu je žao Bosančičća kao da mu je bio otac. Kazao je i da kad uzme alkohol da griješi.

U obrazloženju prvostepene presude sudija Branimir  Jukić je kazao da je tužilaštvo dokazalo krivicu optuženog i da  sud nije našao nijednu olakšavajuću okolnost za njega. Istakao je da je optuženi u svom iskazu praktično priznao zločin.

Pojasnio je da sud, tvrdnje optuženog da je zločin počinio u alkoholisanom stanju nije mogao da cijeni kao olakšavajuće.

Šuvira je prvostešenom presudom oslobođen plaćanja troškova postupka.

Uroš Šuvira već je odležao osam godina zatvora zbog ubistva svog komšije Muhameda Beširevića (75) u Sijekovcu kod Broda. Zločin se dogodio u julu 2007. godine, a motiv je navodno bilo to što je želio da prekine Beširevićevu vezu sa svojom majkom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana