Potvrđena presuda: Drljači 15 godina zatvora zbog ubistva Rolda

Nebojša Tomašević
Potvrđena presuda: Drljači 15 godina zatvora zbog ubistva Rolda

BANjALUKA - Rade Drljača (24) iz Banjaluke pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na 15 godina zatvora zbog brutalnog ubistva Brune Rolda (53), kojeg je zaklao nožem pa zapalio.

- Sudsko vijeće je odbilo žalbe odbrane i Okružnog tužilaštva kao neosnovane i potvrđena je prvostepena presuda Okružnog suda u Banjaluci - pojasnila je sekretar Vrhovnog suda Srpske Jelena Despotović.

Prema presudi Drljača je ubistvo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti. Za ubistvo mu je izrečeno 13 godina zatvora, a za paljevinu žrtve još tri godine pa je izrečena jedinstvena kazna od 15 godina robije. Presudi je prethodilo priznanje krivice Drljače, koji je ispričao da mu je kobne večeri "nešto puklo u glavi".

- Samo sam povukao nož po njegovom vratu. Kajem se zbog toga - rekao je Drljača ranije u Okružnom sudu.

Rold je ubijen 25. novembra 2019. u napuštenoj kući u ulici Vase Glušca, koja je vlasništvo Ivice Pezića. Prema presudi Drljača je Rolda ubio sa saizvršiocima Borisom Zorićem i Slobodanom Krnetićem. U optužnici je navedeno da su Drljača i Zorić djelo počinili u stanju privremene duševne poremećenosti. Oni su ga kobne večeri tukli šakama i nogama te mu prijetili nožem. Krnetić je prvo Rolda udario pesnicom u glavu i oborio, a zatim su ga sva trojica tukla. Potom je Krnetić uzeo kuhinjski nož, prišao Roldu i rekao da će ga zaklati, ali je odustao. Isto je uradio i Zorić, da bi nakon toga Drljača uzeo nož i zaklao Rolda, a potom zapalio spužvu na kojoj je bila žrtva te pobjegao.

Drljača se nalazi u pritvoru po potvrđenoj odluci prvostepenog suda, a oslobođen je plaćanja sudskih troškova. Zorić i Krnetić osuđeni su u odvojenom postupku u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno 12 godina zatvora. Krnetić je osuđen na osam godina, a Zorić na četiri godine zatvora, jer je utvrđeno da je krivično djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunjivosti.

Liječenje

Prvostepenom presudom koja je u potpunosti potvrđena Radi Drljači izrečena je mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja od zavisnosti u psihijatrijskoj ustanovi u Sokocu. Ta mjera će biti kontrolisana svake godine i vrijeme provedeno na liječenju biće uračunato u kaznu. Drljača će iza rešetaka ići nakon završetka liječenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana