Potvrđena optužnica u predmetu "Transporter"

Nebojša Tomašević
Foto: Glas Srpske

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg savjetnika nekadašnjeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, Bojana Cvijetića, i još 17 osoba koja ih tereti za šverc više tona narkotika.

Svi oni su uhapšeni u akciji "Transporter", a  optužnicu je podiglo Tužilaštvo BiH i  njom su obuhvaćena i tri preduzeća "Milco" i "21 Maj" iz Laktaša te "Star-R" iz Istočnog Sarajeva.

Osim Cvijetića optuženi su bivši inspektor iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Mladen Milovanović, te Petar Dukić, Milivoje Todorović, Aleksandar Nikolić, Haris Hodžić, Jelenko Knežević, Saša Rađević, Davorin Popović, Goran Stojisavljević, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Slavko Brborović, Željko Maksimović, Eldin Hadžbić, Radislav Tešić, Mladen Panić i Siniša Bačić.

Terete ih za krijumčarenje više od 3.000 kilograma skanka iz Albanije, kao i susjednih zemalja u BiH, te dalje krijumčarenje unutar BiH i prema zemljama regiona, kao i skladištenje veće količine skanka u BiH gdje je zaplijenjeno oko 316 kilograma.

Terete ih i za krijumčarenje veće količine cigareta. Takođe, na teret im je stavljeno da su od 2019. do 2021. godine organizovano prokrijumčarili više od 35 kilograma kokaina iz Holandije i Belgije  kao i dalje skrivanje i krijumčarenje u susjedne zemlje, kao i Mađarsku i Sloveniju. Optuženima se na teret stavljaju krivična djela organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnih droga, krijumčarenje, pranje novca i druga povezana krivična djela.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH dokazi u ovom slučaju između ostalog proizilaze iz aplikacija "Skaj" i "Anom", a u okviru predmeta biće zatraženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko osam miliona KM u nekretninama i motornim vozilima. Navodi se da su pojedini optuženi prilikom vršenja krivičnih djela koristili jednu, a neki od optuženih i više "Skaj" i "Anom" aplikacija za planiranje, dogovaranje i izvršenje krivičnih djela..

Optuženima je stavljeno na teret da su počinjenjem krivičnih djela stekli nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima, koju su pranjem novca ubacivali u legalne finansijske tokove, kupovinom većeg broja nekretnina (stanova, zemljišta), na području Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Laktaša i drugih mjesta, kao i više desetina uglavnom skupocjenih motornih vozila. Tužilaštvo će, kako su saopštili, optužnicu dokazivati sa oko 130 svjedoka, osam stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, uključujući i dokumente međunarodne pravne pomoći dobijene iz pravosudnih institucija Francuske, SAD i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana