Potvrđena optužnica protiv sudije Pejovića

Srna
Potvrđena optužnica protiv sudije Pejovića

BANjALUKA - Banjalučki Okružni sud potvrdio je optužnicu protiv sudije Osnovnog suda u Banjaluci Nebojše Pejovića zbog korupcije.

Optužnica tereti Pejovića da je počinio krivično djelo povrede zakona od sudije ili javnog tužioca i trgovina uticajem, potvrđeno je danas Srni u Republičkom javnom tužilaštvu.

Optužnicu protiv Pejovića podiglo je Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva i uz optužnicu je predložilo da mu bude zabranjeno vršenje ovog poziva.

Optužnica tereti Pejovića da je 31. decembra 2019. godine, postupajući kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci, na ročištu radi prodaje nekretnina - četiri stana u Banjaluci i jednog poslovnog prostora, te vikendice sa dvorištem u mjestu Ivanjska, koje su bile predmet izvršenja, u namjeri da ponuđaču, advokatu S.V. pribavi imovinsku korist, spriječio ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju.

Obrazloženje je bilo da oni nisu uplatili obezbjeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su uplatili maksimalan iznos obezbjeđenja od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju.

Nakon otvaranja javnog nadmetanja, osumnjičeni je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM, odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postupku, ne dozvoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača.

Osumnjičeni je utvrdio da samo ponuđač advokat S.V. ispunjava uslove za učešće na nadmetanju i nakon što je prihvatio ponuđeni ukupan iznos za sve nepokretnosti, donio je nezakonitu odluku - zaključak kojim se nekretnine prodaju ponuđaču za iznos od 283.400 KM, odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti, utičući svojim postupanjem na umanjenje iznosa.

Optužnica tereti Pejovića i da je od oštećenog, čiji su inicijali S.H, zatražio, a 21. aprila i primio novčani iznos od 1.000 evra da bi koristeći uticaj sudije garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjaluci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtjev za upis u sudski registar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana