Potvrđena optužnica protiv Seada Žile

Srna
Foto: Ilustracija

TUZLA - Opštinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva protiv Seada Žile (58) iz Zenice zbog sumnje da je kao direktor firme "Vinsdor grupa" iz Zenice počinio krivično djelo prevara u privrednom poslovanju.

U devet tačaka optužnice je navedeno da je Žilo prevarom u privrednom poslovanju pribavio sebi ili firmi "Vinsdor grupa" protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 153.000 KM.

Optužnicom se tereti da je tokom 2019. i 2020. godine kao direktor i predstavnik firme "Vinsdor grupa" Zavidovići, koju je preuzeo 2019. godine, lažno prikazivao podatke i u devet situacija doveo obrtnike i odgovorne osobe u različitim firmama u zabludu oštetivši ih za određene iznose novca, robe i neplaćenih usluga, a kako bi sebi i ovoj firmi pribavio protivpravnu imovinsku korist.

U ovom periodu je, djelujući iz Tuzle i Živinica, bio u kontaktu sa devet osoba, obrtnika ili predstavnika različitih firmi iz Cazina, Bileće, Tešnja, Sarajeva, Živinica, Posušja, Livna i Banjaluke, ugovarao sa njima poslove koje nikada nije realizovao ili platio, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva.

U nekoliko situacija je obrtnicima lažno predstavio da će im iz uvoza nabaviti CNC ili druge radne mašine veće vrijednosti sa pripadajućom opremom i nagovorio ih da izvrše avansno plaćanje u novcu ili robi, što su ovi obrtnici i učinili, a radne mašine nikada nije nabavio i isporučio.

Na sličan način je ugovarao poslove određenih špediterskih usluga ili je izimao robu koju nikada nije platio.

Opštinski sud Tuzla je prihvatio prijedlog Tužilaštva i optuženom produžio mjeru pritvora, koja može najduže trajati 18 mjeseci, sa provjerom opravdanosti pritvora svaka dva mjeseca.

U optužnici je predloženo da se po pravosnažnosti presude Seadu Žili izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja funkcije direktora u pravnim licima u BiH u periodu od pet godina, te da sud u presudi izrekne poništenje spornih pravnih poslova navedenih u optužnici.

Pripadnici Federalne uprave policije su po nalogu ovog tužilaštva Žilu uhapsili 28. oktobra 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana