Potvrđena optužnica protiv advokata Stojana Vukajlovića

N.T.
Foto: Agencije

BANjALUKA - Advokat Stojan Vukajlović optužen je za povredu zakona od strane sudije ili javnog tužioca u pomaganju jer je nezakonito kupio stanove u izvršnom postupku i to za duplo manju cijenu od procjenjene vrijednosti.

Optužnicu protiv njega podiglo je Republičko tužilaštvo, a potvrdio sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci.

Optužnica tereti Vukajlovića da je u predmetu Osnovnog suda u Banjaluci, na kojem je radio i bio zadužen sudija Nebojša Pejović, a koji se odnosi na postupak izvršenja na nepokretnostima na zahtjev grada Banjaluka protiv izvršenika Miloša Šmitrana iz Banjaluke poznatog kao "neodoljivi ljubavnik", dogovorio sa Pejovićem učešće u javnom nadmetanju s ciljem da bude izabran kao najpovoljniji ponuđač.

- Time je onemogućio ostale ponuđače da učestvuju u javnom nadmetanju i kupio predmetne nekretnine ispod njihove procijenjene vrijednosti, odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti. Postupak izvršenja je bio pokrenut radi naplate novčanog potraživanja u iznosu od 539.410 KM prodajom šest nekretnina ukupne procijenjene vrijednosti od 566.800 KM i namirenja tražioca izvršenja - grad Banjaluka-saopštilo je Republičko tužilaštvo

Dodaje se da je na održanom javnom nadmetanju, suprotno odredbama Zakona o izvršnom postupku, ponuđene su na prodaju zajedno sve predmetne nekretnine za iznos od 283.400 KM bez mogućnosti pojedinačne prodaje nekretnina.

- Time je isključeno nadmetanje ostalih ponuđača, koji su iskazali interesovanje za kupovinu pojedinačnih nekretina i pri tom platili propisani iznos obezbjeđenja, pa je tako svih šest nekretnina prodano optuženom za navedeni iznos-navode iz Tužilaštva.

Sudija Nebojša Pejović je već osuđen zbog ovog krivičnog djela. Njega je banjalučki Okružni sud osudio na godinu zatvora i novčanu kaznu od  40.000 KM. Izrečena mu je i mjera bezbjednosti zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od pet godina.

Vukajlović je rekao da se radi o besmislenoj  i montiranoj optužnici koja je iskonstruisana i nema ni jedan dokaz koji je potvrđuje.

- Oni imaju sasvim druge motive i cilj je da se naruši moj ugled i nanese materiajlana šteta. Namjerno su čekali pola godine sa istragom da sada  u izbornoj kampanju usmjere sve protiv mene i ljudi koji rade čestito svoj posao. Moj pravni tim i ja dokazaćemo da je sve to besmislica. Vjerujemo  u pravosđe i rad suda i ukazaćemo da 90 odsto optužnica koje  podiže specijalno tužilaštvo  na kraju dožive  fijasko ili nekog primoraju na sporazumo priznanje - rekao je Vukajlović.

Naglasio je da jedva čeka da se uđe u proces i da dokaže da je sve montirano i usmjereno na narušavanje njegovog ugleda.

Prema Vukajlovićevim riječima, svaki sudija je nezavisan u svom radu pa i Pejović i da on nema sa njim nikakve veze.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana