Porodica ubijenog Veselića traži maksimalnu kaznu za svirepo ubistvo

Nebojša Tomašević
Porodica ubijenog Veselića traži maksimalnu kaznu za svirepo ubistvo

BANjALUKA - Porodica ubijenog Gojka Veselića (76) u ponovljenom suđenju optuženom Bogdanu Vajukiću zatražila je odštetu od 40.000 KM te da se izrekne presuda za svirepo ubistvo.

Veselićeva kćerka Dijana Petković istakla je da ostaje kod prethodne završne riječi, u kojoj je zahtijevala da se optuženom izrekne maksimalna kazna.

Vajukić je bio osuđen na 10 godina zatvora za smrt Veselića, odnosno za nanošenje teške povrede sa smrtnom posljedicom. Sud je promijenio kvalifikaciju pa ga nije osudio za teško ubistvo na svirep i podmukao način, kako je bio optužen. Tu presudu je ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske pa je slučaj vraćen na novo suđenje.

Prihvatanjem ranije izvedenih dokaza i pregledom snimka vađenja tijela žrtve iz bunara danas je u banjalučkom Okružnom sudu završeno ponovljeno suđenje.

Tužilac Tanja Mrđa smatra da je svim dokazima potvrđeno da je Vajukić počinio ubistvo na svirep način.

- On je još u istrazi priznao ubistvo, a na sudu tvrdi da nije imao namjeru da ga ubije. Njegovo ponašanje ukazuje na svirepost. Žrtvu je nastavio da tuče i nanio je brojne povrede. Nakon zločina, bacio je tijelo u bunar kako bi prikrio tragove. To ukazuje da je postupao s namjerom da ubije te tražimo da se kazni po zakonu - rekla je Mrđa.

Novi branilac Vajukića Jadranko Stupar istakao je da u ovom slučaju nema svireposti, niti dokaza za to.

- Vajukić je osuđen i prije suđenja velikim medijskim i drugim pritiscima. Optužnica ne sadrži opis krivičnog djela koju ukazuje na svirepost. Ničim nije dokazano da je imao namjeru da počini ubistvo, Nema objektivnih dokaza da se radi o svirepom ubistvu, odnosno nije utvrđen tačan broj i intenzitet povreda, ni da li je žrtva trpjela velike patnje - rekao je, između ostalog, Stupar.

On smatra da je prvostepenu presudu, kojom je Vajukić osuđen za tešku tjelesnu povredu sa smrtnom posljedicom trebalo potvrditi.

Nakon iznošenja završnih riječi, predsjednik sudskog vijeća Blagoja Dragosavljević izricanje presude zakazao je za 19. septembar.

Vajukića optužnica tereti da je Veselića brutalno pretukao i usmrtio 24. januara prošle godine u Koljanima kod Laktaša te da se sutradan vratio, svukao žrtvu, a tijelo bacio u bunar. Izmijenjenom optužnicom na teret mu se stavlja teško ubistvo "na svirep način", umjesto "na svirep i podmukao način".

Ranija presuda mu je ukinuta jer Vrhovni sud, između ostalog, smatra da prvostepeni sud nije pravilno cijenio psihički odnos optuženog prema djelu, odnosno zaključak o umišljaju da žrtvu teško povrijedi, a ne da ga ubije, te da nije dobro cijenjen nesrazmjer u godinama i snazi između optuženog i žrtve.

Pljačka

Sumnja se da je Bogdan Vajukić kobne večeri prije ubistva Gojka Veselića pokušao da opljačka susjednu kuću.

Čak je bio razbio staklo na ulaznim vratima, ali je pobjegao čuvši ukućane kako zovu policiju. Zbog pokušaja provale Vajukić je te noći uhapšen, a policija tada nije znala za Veselićevo ubistvo, pa su ga pustili na slobodu. Za zločin se saznalo dva dana kasnije nakon što je Veselićeva kćerka prijavila očev nestanak, uočivši tragove provale na imanju. Vajukić je mjesec nakon izricanja prvostepene presude za ubistvo Veselića, osuđen na pet godina i devet mjeseci zatvora jer je oteo, pretukao i opljačkao Srboljuba Ćućuna i oštetio njegovo vozilo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana