Poplave bile viša sila: Šta je Željka Cvijanović ispričala na suđenju Petroviću

Nebojša Tomašević
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Poplave koje su zadesile Doboj 2014. godine i Republiku Srpsku bile su viša sila, katastrofa koja je pogodila 48 odsto stanovništva RS i pričinile štetu od oko 2.4 milijarde maraka.

Rekla je ovo član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović koja je bila svjedok odbrane na suđenju bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću.

Pomenuti dvojac dobojsko Okružno tužilaštvo tereti za izazivanje opšte opasnosti tokom poplava u maju 2014. godine u kojima je nastradalo 11 ljudi i pričinjena velika šteta.

Cvijanovićeva, koja je u vrijeme poplava bila predsjednik Vlade RS, istakla je da su su lokalne zajednice uradile sve  mjere koje su mogle i da nema šta da zamjeri Petroviću kada je u pitanju odbrana od poplava.

- U to vrijeme padale su kiše intenzivno i moglo se očekivati neke poplave, ali se nije mogla predvidjeti ovako nešto, ovih razmjera. To je bila katastrofa. To je bila takva sila i priroda je pokazala brutalnu stranu-rekla je Cvijanovićeva.

Istakla je da je grad Doboj preduzeo sve u skladu sa zakonom i preventivne mjere u odbrani od poplava.

- Angažovano je ljudstvo, mehanizacija, proglašeno je vanredno stanje. Vlada RS je dva dana kasnije 17. maja proglasila vanredno stanje na teritoriji RS. Sa lokalnim zajednicama pa i Dobojem imali smo odličnu saradnju i koordinaciju te su preduzete sve neophodne mjere. Voda je ušla drastičnom brzinom. Obrenu nema šta zamjeriti, nije se moglo bolje-rekla je Cvijanovićeva koja je bila svjedok odbrane.

Kazala je i da nisu imali koordinaciju i informacije o poplavama i upozorenja sa nivoa BiH niti iz FBiH, izuzev što je zvao premijer Nermin Nikšić, ali kada je voda već ušla u Doboj.

Minić pozivao građane i upozoravao na poplave

Bivši načelnik Opštine Šamac Savo Minić istakao je da je u vrijeme poplava lično pozivao narod i upozoravao na poplave, ali skoro niko to nije ozbiljno shvatao.

- Išao sam vozilom i sa policijom megafonom pozivao građane upozoravao da dolazi vodeni talas, ali ni dva odsto nije slušalo. Nije bilo ni odziva da se pomogne u ojačanju nasipa, svega 100 mladića je to radilo - rekao je Minić koji sada obavlja funkciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS.

On je potvrdio da se u vrijeme poplava 14. i 15. maja 2014. godine čuo sa Petrovićem koji ga je informisao o stanju u Doboju.

- U razgovoru 14. maja je rekao da grade nasip, donose vreće s pijeskom. Tog dana nije izgledalo da može da se desi katastrofa s kim god sam pričao. Kada smo se čuli sutradan rano ujutro 15. maja Obren je kazao "ovo izgleda neće biti dobro ako se ovako nastavi, voda stalno nadolazi. Poplave koje su nas zadesile su bile potop neviđeni koji ne pamti ni istorija ni fotografija - rekao je izmešu ostalog Minić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana