Ponovo počeo proces u predmetu “Trezor”: Ključni svjedok na doživotnoj robiji

Nebojša Tomašević
Ponovo počeo proces u predmetu “Trezor”: Ključni svjedok na doživotnoj robiji

BANjALUKA – Tomislav Knežević iz Kneževa, koga terete da za učešće u milionskim pljačkama u predmetu “Trezor”, nalazi se u bjekstvu zbog čega je sudski proces protiv njega razdvojen u odnosu na preostalih pet optuženih u ovom slučaju, a ključni svjedok Milan Reljić u Njemačkoj je dobio doživotnu robiju.

U ovom slučaju optuženi su još Jovica Karać, Miloš Mrđan, Aljoša Galić  i Đorđe Ćulum iz Banjaluke te Željko Pavlović iz Kneževa i njima je nastavljeno suđenje u banjalučkom Okružnom sudu.

Ovaj sudski proces ušao je  je u petu  godinu i  više puta je odgađan te je bio i obustavljen. Nastavljen je u aprilu ove godine, ali je ubrzo prekinut zbog bjekstva Kneževića. Ranije je već razdvojeno suđenje u odnosu na optuženog Sinišu Straživuka koji je bolestan.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić na nastavku suđenja preostaloj petorki je upoznao stranke da je sud dobio dopis da se svjedok u ovom slučaju Milan Reljić nalazi u zatvoru u Njemačkoj na dugogodišnjoj kazni. Odbrana optuženih je kazala rekla da je Reljić dobio doživotni zatvor.

Nakon toga republički tužilac Dragica Glušac je predložilo čitanje njegovog iskaza, ali tome se usprotivila odbrana optuženih.

- Čitanjem iskaza bi se narušilo pravo na odbranu optuženih, jer ne možemo da ispitamo svjedoka - rekao je advokat Darko Kremenović pa ga je sudija upitao: “Šta onda predlažete?”

- Ništa, mi se branimo - istakao je Kremenović.

Sudija Jukić je nakon toga rekao  da se treba uraditi sve da se pomenuti svjedok sasluša pa je odlučio da će se preko Ministarstva pravde putem međunarodne pravne pomoći tražiti saslušanje pomenutog  svjedoka  putem video-linka.

Reljić je ključni svjedok tužilaštva, a lani je osuđen u Minhenu na doživotni zatvor zbog ubistva penzionerke državljanke Srbije Mire Kostov (67) koju je ubio u decembru 2020. godine. On je, prema optužnici, zajedno sa ostalim optuženim u predmetu “Trezor” učestvovao u nekim pljačkama, ali je sve priznao i odlučio da svjedoči protiv njih u zamjenu za imunitet. Nakon toga je pobjegao te je u Njemačkoj počinio zločin.

Optužene u predmetu “Trezor” terete da su kao organizovana kriminalna grupa od 2008. do 2011. godine počinili više razbojništava na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa i ukrali blizu dva miliona maraka. Terete ih za pljačku Komercijalne banke iz koje su uzeli oko milion maraka, Rajfajzen banke, radnika “Alfa Sekjuriti” od kojih su u krugu banjalučke firme “Metal” oteli 527.857 maraka i kada je ranjen radnik “Alfe” Jadranko  Granula. Terete ih i za pljačke novca “Pošta Srpske” koji su oteli od radnika obezbjeđenja agencije “Centurion”.

Proces

Sudski proces u predmetu “Trezor” počeo je 2018. godine, ali je obustavljen kada je prvooptuženi Siniša Straživuk optužen za prijetnje sudiji Snježani Kudrić koja je bila predsjednik vijeća u tom predmetu. Nakon toga izabrano je novo vijeće pa je sve moralo da krene iznova. Straživuk je oslobođen optužbi za prijetnje sudiji. Suđenje je do sada više puta odgađano, između ostalog i zbog bolesti Straživuka. Protiv njega je razdvojen proces u odnosu na ostalih šest optuženih jer je medicinskim vještačenjem utvrđeno da on može da  prati suđenje svega dva sata dnevno. Nakon razdvajanja postupka protiv Straživuka proces je nastavljen u aprilu ove godine, ali ubrzo i prekinut jer je Tomislav Knežević pobjegao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana