Policija u migrantskom kampu "Lipa"

Srna
Policija u migrantskom kampu "Lipa"

SARAJEVO - Migrantski kamp "Lipa" je pod nadzorom policije Unsko-sanskog kantona nakon povlačenja Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koja obavlja uviđaj poslije velikog jučerašnjeg požara, potvrdila je Srni Nataša Omerović, koja je bila rukovodilac kampa.

- Prema procjenama, oko 1.000 migranata je unutra, a Crveni krst iz Bihaća im obezbjeđuje obroke - rekla je Omerovićeva.

Ona je pojasnila da je IOM napustio kamp jer je bilo predviđeno da migranti tu budu smješteni do 30. septembra, te da je dolaskom hladnih dana trebalo naći bezbjednije rješenje.

- Zamišljen je kao ljetna varijanta i prijetilo je urušavanje šatorskih konstrukcija. Nismo imali ni vode, ni struje, a ušli smo u zimu - navela je Omerovićeva.

U migrantskom kampu "Lipa" kod Bihaća juče je buknuo veliki požar, koji su, prema riječima nadležnih, izazvali migranti koji napuštaju ovaj kamp.

- Trenutno stanje u Unsko-sanskom kantonu je haotično zbog migrantske krize, stanovništvo je nemoćno i jedino što može uraditi je blokada puta - rekao je Srni predsjednik Udruženja "Povratnici" Nemanja Davidović.

Dodao je da  građani poručuju da migranti nisu dobrodošli u Unsko-sanski kanton, jer ih je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara iznevjerilo mnogo puta, budući da problem migrantske krize traje već pet godina.

On smatra da je trenutni haos u vezi sa migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona planiran, te da se pokušava izazvati stanje opšte nesigurnosti.

Davidović je ukazao da je stanovništvo Unsko-sanskog kantona u ovom trenutku nemoćno.

- Jedino što možemo uraditi je blokada puta ili protesti, ali od toga nećemo dobiti ništa, jer migranti već blokiraju puteve. Na nama je da čekamo u narednih nekoliko dana da se pronađe neko rješenje - rekao je Davidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana