Policajci optuženi za primanje mita, Dervenćani za davanje!

N. T.
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Policajci iz Dervente Ivan Zeba (44), Jovan Zorić (33) i Nenad Šainović (47) optuženi su za primanje mita, a zajedno sa njima na optužnici su Petar Stanić (34, Nenad Stanić (36), Savo Marić (49), Mladen Akrap (23) i Savo Stjepanović (36) kojima se na teret stavlja davanje mita.

Optužnicu je podiglo Republičko  javno tužilaštvo, a potvrdio Okružni sud u Banjaluci.

Zebu i Zorića terete da su u pet navrata tokom zajedničkih kontrola u saobraćaju od vozača uzeli oko 170 KM kako im ne bi pisali kazne. 

Zebu terete da je u dva navrata sam  u vrijeme kontrole saobraćaja na sprečavanju bespravne sječe šume i transporta drveta uzeo 100 KM od šumokradica koje je obavještavao o policijskim kontrolama kako bi ih izbjegli. 

Zoriću se na teret stavlja da je od jedne osobe koja se bavi krađom pume uzeo 80 KM nakon što ga je obavještavao o kontrolama policije. Šainovića terete da je od početka 2023. pa do oktobra te godine obavještavao šumokradice o policijskim kontrolama i od njih zauzvrat  uzimao od  20 i 50 KM za svoje usluge.

Ostalu petorku optuženih terete da su policajcima Zebi. Zoriću i Šainoviću davali novac kako bi ih oni pustili i ne bi kontrolisali kamione kojima su prevozili bespravno posječenu šumu.

Republičko tužilaštvo je uz optužnicu predložilo da se od optuženih policajaca oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom, kao i da se istima izrekne mjera bezbjednosti Zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.

Ranije su četiri osobe sa područja Derventa osuđene u banjalučkom Okružnom sudu na novčane kazne zbog davanja mita policajcima Zoriću i Zebi. Na kazne od po 1.500 KM osuđeni su Miloš Martić, Danijel Živanić i Adem Kurjaković, dok je Vladimir Đuričić dobio 2.000 KM novčane kazne.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana