Policajac priznao da je kazne pisao na vozače koja nisu činili prekršaje!

Nebojša Tomašević
Policajac priznao da je kazne pisao na vozače koja nisu činili prekršaje!

BANjALUKA – Optuženi policajac Slavko Kajtez (56) iz Prijedora priznao je krivicu da je prilikom saobraćajnih kontrola zloupotrijebio položaj i kazne koje su počinili pojedini vozači pisao na druga lica, te je pristao da ga sud osudi na godinu zatvora i novčanu kaznu od 7.000 KM.

One je sa Republičkim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice u kome su predviđene kazne i taj sporazum je predstavljen na suđenju u Okružnom sudi u Banjaluci. Osim kazni za optuženog Kajteza  je predviđena  petogodišnja zabrana obavljanja poslova policajca ili službene osobe i da se od njega oduzme 465 KM nelegalno stečene imovinske koristi i da plati troškove sudskog postupka.

Sporazumno priznanje  prihvatilo je sudsko vijeće kojim je predsjedavala sudija Zorica Baroš, a izricanje presude zakazano je za petak.

Zajedno sa Kajtezom u ovom slučaju bila je optužena njegova koleginica Sanela Karagić Šumar (46) koju terete za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja u jednom slučaju tokom saobraćajnih kontrola.

Republičko tužilaštvo je u ovom predmetu izmijenilo optužnicu pa je Kajtezu na teret stavljeno produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja u svim tačkama optužnice. Tim izmjenama on se više ne tereti za primanje mita.

Kako je pojasnio tužilac Goran Glamočanin Kajtez je sporazum potpisao i priznao krivicu po navodima izmijenjene optužnice. Tužilac je pojasnio da su u činjeničnom dijelu optužnice urađene manje tehničke izmjene u skladu sa izvedenim dokazima.

Optužnica Kajteza tereti da je prilikom saobraćajnih kontrola u 13 navrata uzeo novac od vozača koji su prekoračili brzinu i prekršaje evidentirao na druga lica čime je omogućio da stvarni počinioci ne budu kažnjeni, odnosno da im se ne oduzimaju vozačke dozvole i ne upisuju kazneni bodovi.

Tako je u nekoliko slučajeva od vozača uzeo po 100 KM i platio 50 KM za kazne prekoračenja brzine koje je pisao na druga lica, a u nekoliko slučajeva je uzeo novac od vozača i kazne samo prebacio na druge osobe.

 

RAZDVAJANjE

Nakon što je Slavko Kajtez priznao krivicu sud je razdvojio postupak u odnosu na Sanelu Karagić Šumar (46) i njoj se suđenje nastavlja početkom novembra. Kako je pojasnio tužilac Goran Glamočanin izmjena optužnice u odnosu na nju se odnosi samo na to da je izbačeno da je krivično djelo počinila zajedno i po prethodnom dogovoru. Njoj se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja koje je učinila prilikom jedne saobraćajne kontrole. Optužnica je tereti da je u evidencijama počinjenih kazni u jednom slučaju evidentirala lice koje nije počinilo prekršaj prekoračenja brzine čime je omogućila da stvarni počinilac ne dobije zabranu upravljanja vozilom i kaznene bodove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana