Podignuta optužnica zbog kršenja autorskih prava: Bez dozvole plasirao filmove i serije

N. T.
Podignuta optužnica zbog kršenja autorskih prava: Bez dozvole plasirao filmove i serije

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Amara Muslija koja ga tereti da je putem interneta nezakonito omogućio plasman većeg broja video-sadržaja, serija i filmova iz BiH i regiona, čije je prikazivanje zaštićeno autorskim pravima.

Muslija su optužili da je u novembru 2019. godine, suprotno Zakonu o autorskim i srodnim pravima, bez odobrenja nosilaca autorskih prava, putem više internet stranica, učinio javno dostupnim za pregled više od 700 epizoda različitih tv serija, autora i produkcija iz BiH i zemalja regiona.

- Optuženi je navedena autorska djela učinio dostupnim široj javnosti pristupom preko računara, pametnih telefona, televizora i odgovarajućih uređaja za prijem i obradu digitalnih zemaljskih televizijskih i satelitskih signala, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Istragom je utvrđeno da je Musli radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi postavljao reklame i različite vidove oglašavanja i programa za zaradu putem pridruživanja i oglašavanja, postavljenih na njegovim veb-stranicama na društvenim mrežama, gdje je kao kontakt ostavljao svoje mejl adrese.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Musli (23)  iz Bijeljine otkriven jeu decembru prošle godine tokom akcije kodnog naziva "Plagijat 2019.", koju su sproveli policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske u saradnji s policijskim službenicima Policijske uprave Bijeljina, a u cilju prikupljanja dokaza u vezi s počinjenim krivičnim djelom nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

Musli je, kako je tada objavljeno, osumnjičen da je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava, na štetu kompanije "United media group ",  koju je od decembra 2017. godine do decembra 2019, kako se sumnja, oštetio za 450.000 KM.

Po naredbi Suda BiH, policijski službenici su tada izvršili pretres stana ovog mladića u Bijeljini te oduzeli predmete koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelom - veći broj računara, prenosnih računara, USB stik i drugo.

Nakon dokumentovanja predmeta, protiv njega je podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH,.

Srna je tada objavila, da je, nezvanično, Musli osumnjičen da je djelo izvršio na način da je putem više internet stranica omogućio pristup sadržajima televizijskih serija "Ubice mog oca", "Konak kod Himlije", "Žigosani u reketu", "Na granici", "Kad susjedi polude", "Kud puklo da puklo", "Samo ti pričaj", "Ujka - novi horizonti", zaštićenih autorskim pravima.

Prema nezvaničnim saznanjima, A. M. Je upravljao sajtovima andrija-i-andjelka.com, filmovitica.com, serijehaha.com, serije.co, filmovi.ws, praveserije.com i serijefilmovi.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana