Podignuta optužnica zbog krijumčarenja oružja

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mladena Cvijetinovića /42/ i Zijada Džindića /51/ koja ih tereti za međunarodno krijumčarenje oružja i vojne opreme.

Optuženi se terete da su tokom 2019. godine, kao pripadnici grupe ljudi, vršili komunikaciju, organizaciju, prevoz i posredovali radi međunarodnog krijumčarenja veće količine automatskog oružja čije posjedovanje i prodaja nije dozvoljena civilnim licima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Cvijetinović i Džindić se terete da su krijumčarili automat "hekler i koh", još sedam automatskih pušaka, te drugih dijelova oružja i municije bez dozvole propisane zakonima BiH, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u Francuskoj.

Optuženi se terete za međunarodno krijumčarenje veće količine oružja i vojne opreme koja je u skrivenom transportu upućena prema ilegalnom tržištu oružja na području Francuske, radi korištenja u izvršenju krivičnih dijela, a oružje je otkriveno u blizini međunarodnog graničnog prelaza Orašje, na teritoriji BiH, kada je oduzeto i zaplijenjeno.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlašteni promet oružja i vojne opreme, te proizvodima dvojne upotrebe.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana