Podignuta optužnica: Za šta tužilaštvo tereti poreske inspektore

Nebojša Tomašević
Podignuta optužnica: Za šta tužilaštvo tereti poreske inspektore

BANjALUKA – Inspektor Poreske uprave Republike Srpske Đuro Rakić optužen je za primanje mita, a njegov kolega Aleksandar Miletić za krivično djelo trgovina uticajem jer su od jednog privrednika tražili 3.500 KM kako bi mu navodno umanjili poreske obaveze.

Optužnicu protiv njih podiglo je Republičko tužilaštvo, a potvrdio Okružni sud u Banjaluci.

Prema optužnici, Rakić je od 27. februara do 7. marta obavio terensku poresku kontrolu poslovanja jednog preduzeća iz Banjaluke, te vlasniku Đ. Z predočio da treba retroaktivno platiti poreze i doprinose za tople obroke radnicima za prethodne dvije godine u iznosu od oko 10.200 KM.

- Nakon toga je, svjestan zabranjenosti svojih radnji, preko svog radnog kolege Miletića, a koji poznaje Đ. Z. od fakultetskih dana, zahtijevao za sebe 3.500 KM u cilju da umanji poresku obavezu kontrolisanom poreskom obvezniku - navedeno je u optužnici.

Dodaje se da je 4. marta Đ. Z. putem Vibera kontaktirao Miletića, te da su se potom dva puta sastali ispred zgrade Poreske uprave Republike Srpske. Kako se navodi  u optužnici Miletić je saopštio Đ.Z. da će on, koristeći svoj službeni položaj i uticaj kod radnog kolege, posredovati da iznos poreske obaveze bude umanjen na 500 KM, zahtijevajući “nagradu” za Rakića od 3.500 KM.

- Nakon toga Đ.Z. je došao 7. marta 2024. godine na ugovoreni sastanak sa Miletićem u blizini zgrade Poreske uprave RS i donio 3.500 KM u unaprijed pripremljenim novčanicama obilježenim po apoenima i serijskim brojevima. Novac je u bijeloj koverti predao Miletiću, tako što ga je stavio u gepek vozila marke „golf 6“ koje koristi Miletić, a koje je bilo parkirano u Bulevaru srpske vojske. Nakon toga su se obojica udaljili- stoji u optužnici.

Nakon nekoliko sati, u trenutku kada je došao do svog vozila, Miletiću su prišli pripadnici MUP-a RS i uhapsili ga.

Akcija u kojoj su pali pomenuti poreski inspektori imala je kodni naziv "Ulog",a  sproveli su je pripadnici Policijske uprave Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana