Podignuta optužnica za napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu

RTS
Podignuta optužnica za napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu

SPLIT - Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu za napad na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi u februaru 2019. godine, a tužilaštvo traži zatvorske kazne za sve okrivljene.

U optužnici se navodi da su četvorica osumnjičenih nasiljem na javnom mjestu drugoga doveli u ponižavajući položaj, a krivično djelo počinjeno je iz "mržnje zbog nacionalnog porijekla", prenosi Dalmatinski portal.

Prvooptuženi Jure G. se dodatno tereti i da je Kralja udario šakom u čelo, kao i da ga je lakše povrijedio, što je Tužilaštvo u optužnici ocjenilo kao krivično djelo počinjeno iz mržnje.

Tužilaštvo četvoricu okrivljenih tereti za nasilničko ponašanje, a Juru G. i za tjelesnu povredu, a traži se zatvorska kazna za sve osumnjičene, za Juru G. jedinstvena kazna od godine i 10 mjeseci, a za ostale kazne u rasponu od osam mjeseci do jedne godine.

Četvorica okrivljenih sumnjiče se da su u februaru 2019. godine oko 13.30 zajednički i dogovorno došli do kafića u kojem su sjedili Aleksandro Kralj, Miloš Maksimović i Dušan Vasić, kojima su prišli, napali ih jer su druge nacionalnosti, zlostavljali ih i udarali šakama i nogama nazivajući ih četnicima, a kada su sportisti počeli da bježe, nastavili su da ih jure i nazivaju četnicima.

Kada je Kralj skočio u more, tražili su od njega da skine i preda im odjeću sa klupskim obilježjima, što je on i učinio bacivši im crvenu majicu s grbom Crvene zvezde.

Šta su rekli okrivljeni

Jure G. je na ispitivanju u Državnom tužilaštvu priznao da je Kralja udario kada je vidio obilježje Crvene zvezde na njemu.

Drugooptuženi je negirao djelo i nije odgovarao na pitanja.

Četvrtooptuženi se branio ćutanjem.

Trećeoptuženi je rekao da je sjedio na klupi i čekao djevojku i da je vidio momka kako pred gomilom trči u crvenoj trenerci, ali da mu nije poznato ko ga je jurio, kao i da nije bio u kafiću u kojem je došlo do nereda, niti imao kontakt ni sa kim. Rekao je i da nikome nije govorio da je "četnik", "ubij Srbina" i slično.

Šta je Kralj naveo u iskazu

Kralj je u iskazu naveo kako nije mogao da zakopča jaknu pa se na njegovoj trenerci vidio grb Crvene zvezde, da ga je konobar pitao šta mu znači taj znak i da nije htio da ih usluži pa su se preselili u drugi kafić. Nakon toga došla su četvorica, jedan ga je udario po nosu i rekao mu "ubićemo te četniče".

Napali su njegove saigrače, njega su udarali i vukli za dres tražeći da ga skine, kao i da je pokušao to da učini kako bi ga ostavili na miru, ali da nije uspio. Rekao je da je nekako uspio da se otrgne i skoči u more, a da su njegovi prijatelji pobjegli svako na svoju stranu. Prema njegovim riječima više osoba ga je gađalo kamenjem, govorili mu da je "četnik" i da će ga ubiti.

Dodao je i da mu je grupa ljudi pomogla i izvukla ga iz mora, a da je policija stigla nakon desetak minuta. Zadobio je povredu na nosu i posjekotinu na nozi, a u Beogradu je na pregledu utvrđeno i da ima blagi potres mozga.

Dušan Vasić se prisjetio kako ih je konobar pitao zašto provociraju, da su shvatili da nisu dobrodošli pa su se preselili u susjedni kafić, kao i da je nakon desetak minuta utrčalo desetak mlađih momaka sa palicama i nekim predmetima koji su ih napali.

Šta se navodi u optužnici

Kako prenosi portal, iako oštećeni i svjedoci nisu identifikovali napadače, Državno tužilaštvo se poziva na snimke video nadzora i međusobnu komunikaciju prije i nakon što je krivično djelo počinjeno.

- Svi osumnjičeni su se u vrijeme počinjenja krivičnog djela nalazili u centru Splita. Krivična djela počinjena su na javnom mjestu u centru grada pred mnoštvom šetača, i to u odnosu na sportiste koji nisu davali nikakav povod za nasilje, isključivo zbog činjenice što se radi o osobama druge nacionalnosti prema kojoj okrivljenici osjećaju naglašenu netrpeljivost, koju su u konkretnom slučaju ispoljili tako da su oštećene višekratno nazivali četnicima, napali ih i udarali, trčali za njima kada su se dali u bjeg i naposljetku od Aleksandra Kralja, koji je spas od njihovog nasilja zatražio bjegom u more, zatražili i dobili klupski dres Crvene zvezde, piše u optužnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana