Podignuta optužnica protiv Vinka Matića: Rođaka usmrtio sjekirom u šumi

N. T.
Foto: Ilustracija

BANjALUKA – Vinko Matić (56) iz Banjaluke optužen je za ubistvo rođaka Radomira Matića (77) kojeg je više puta udario sjekirom.

Optužnicom koju je podiglo banjalučko Okružno tužilaštvo, a potvrdio Okružni sud u Banjaluci.  Viknu je na teret stavljeno krivično djelo ubistvo zašto je Krivičnim zakonikom Republike Srpske predviđena najmanja kazna od pet godina zatvora. 

Optužnica Vinka tereti da je zločin je počinio 19. aprila ove godine u zaseoku Jelići u Donjim Golešima u šumi zvanoj Osoje koja je u vlasništvu njegove porodice.

- Nakon verbalnog sukoba  Vinko Matić je oštećenog M. R. (77) fizički napao štapom kojeg je oteo od njega kao   i sjekirom koju je prethodno ponio sa sobom kako bi ogradio svoju parcelu. Optuženi je prvo štapom udario oštećenog u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta , a potom je „ušicom" kao i oštricom sjekire udario oštećenog M.R. u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, šaka i podlaktica. Usljed toga kod oštećenog je došlo do takozvane politraume, odnosno povrjeđivanja više organa i organskih sistema, preloma rebara, nagnječenja pluća, rascjepa bubrega, preloma kostiju donjih ekstremiteta, što je dovelo do razvoja traumatskog šoka usljed čega je nastupila smrt - stoji u optužnici u kojoj nije naveden motiv ovog sukoba.

Prema ranijim nezvaničnim informacijama Vinko je rođaka Radomira napao zbog međe, a sukob je navodno počeo kada su ovce ušle u njegovu livadu. 

Vinko je nakon zločina sam prijavio policiji da je štapom istukao Radomira, ali po dolasku patrole na lice mjesta  starac je već bio mrtav i vidjelo se da je udaran sjekirom. Prema pričama mještana Goleša, Vinko se u selo  vratio na očevinu i  često je dolazio u sukobe sa komšijama, a navodno je imao i psihičkih problema, te je bio sklon i alkoholu. 

Oni su ispričali da je ubijeni Radomir bio njegov rođak sa očeve strane i da su njih dvojica i ranije imali sukobe oko imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana