Počinje kampanja „Nijedan više“

Nebojša Tomašević
Počinje kampanja „Nijedan više“

BANjALUKA – "Nijedan više" naziv je kampanje koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske u cilju podizanja svijesti građana u odgovornom ponašanju u saobraćaju i tako smanjenju nesreća.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srpske kampanja počinje 19. avgusta i trajaće do 30 septembra ove godine.

- Sam moto kampanje „Nijedan više“ je upozorenje da ove godine ne slavimo 109 rođendana, jer smo u saobraćajnim nezgodama u 2023. godini izgubili 109 života. Upravo vožnja pod uticajem alkohola i neprilagođena brzina uzrok su saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama. Opšti cilj kampanje je upozoriti na sve opasnosti i posljedice koje sa sobom nosi nepoštovanje saobraćajnih propisa, sa akcentom na poboljšanje stanja bezbjednosti u saobraćaju - stoji u saopštenju policije.

Podaci MUP-a govore da uprkos brojnim represivnim i preventivnim mjerama, veliki broj građana u saobraćaju učestvuje pod uticajem alkohola, kao i  da prilikom vožnje ne koriste bezbjednosni pojas i upravljaju tehnički neispravnim vozilom.

To su sve elementi koji značajno utiču na stanje bezbjednosti u saobraćaju. Samo stacionarnim radarskim sistemima na putevima Republike Srpske u 2023. godini evidentirano 524.812 prekršaja, od kojih se najveći dio odnosi upravo na nepoštovanje propisane brzine kretanja vozila, a 18.797 vozača je u istom periodu isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod uticajem alkohola. Ovi podaci upozoravaju na potrebu za većom pažnjom i odgovornošću svih učesnika u saobraćaju-navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a Srpske apeluju da odgovornim pristupom doprinesemo promjeni „crne“ statistike, odnosno smanji broj stradalih u saobraćaju.

 U okviru kampanje „Nijedan više“ policijski službenici MUP-a RS organizovaće niz aktivnosti širom Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana