Počeo dokazni postupak odbrane u slučaju Krunić: Vozilo u kojem su bile žrtve rešetano s više strana

Nebojša Tomašević
Počeo dokazni postupak odbrane u slučaju Krunić: Vozilo u kojem su bile žrtve rešetano s više strana

BANjALUKA - Odbrana optuženog Benedija Đukanovića (53), tvrdi da događaj u kojem su ubijeni biznismen Slaviša Krunić (48) i njegov pratilac Žarko Pavlovića (38) nije se dogodio kao što se navodi u optužnii i da na vozilo nije pucano samo sa desne strane.

Kazala je ovo u banjalučkom Okružnom sudu Đukanovićev advokat Tatjana Savić. 

Osim Đukanovića za ubistvo su optuženi i Emilio Baldo (53) te  bivši radnik „Sektora Sekjuritija" Rodoljub Gajić koji odgovara samo za pomaganje. U zločinu je učestovao i Željko Kovačević koji je ubijen u razmjeni vatre. 

Advokat Savić smatra da tužilaštvo nije dobro uradilo balističko vještačenje i da nisu određeni pravci pucanja, ulasci projektila u vozilo, kretanje napadača. Ona je zato predložila mješovitno balističko medicinsko vještačenje koje će izvesti odbrana.

- Optužnica je zasnovana na iskazu vozača Gorana Ilića, a našim vješetačenjem želimo da dokaženo da to nije bilo kako se navodi. Djelimično pobijamo i nalaz obdukcije u kome stoji  da je Krunić pogođen s desne strane, a sve povrede su na lijevoj. U okviru  vještačenja uradićemo 3D prikaz događaja ako skupimo novac za plaćanje 3.000 evra  - kazala je Savićeva.

Kao dokaze odbrane Đukanovića korištena su vještačenja tragova barutnih čestica u njegovu "golfu", kao i DNK tragova u vozilu koje koristio optuženi Baldo, a koja je sprovelo tužilaštvo i nije izvodilo kao dokaze. 

Vještak  hemijske struke Vesna Matić potvrdila je da nije pronašla tragove baruta u vozilu "golf". Ona je, na pitanje tužioca Snježane Petković  pojasnila da su  tragovi mogli da vremenom nestanu s obzirom da je vještačenje rađeno godinu nakon zločina.

- Da li je tragova bilo pa su uništeni ili ih uopšte nije ni  bilo, to ne možemo da znamo. Vještačenjem nisam pronašla tragove koje potiču od barutnih čestica-rekla je Matićeva.

Vještak forenzičke genetike Zoran Obradović potvrdio je da je radio DNK analizu tragova u "opel korsi" vlasništvo Gorane Petković te da ih je poredio sa DNK optuženog Đukanovića. 

Istakao je da nije našao njegov biološki trag. Sudija Jukić je pojasnio da je pomenuto vozilo vlasništvo supruge optuženog Balda te pitao da li je poredio nađene tragove sa drugim osobama.

- Zadatak je bio da se biološki materijal poredi samo sa Đukanovićevim. Nije utvrđivano čiji su tragovi - rekao je vještak Obradović.

Krunić i Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima, kod Laktaša. Đukanovića i Baldu terete da su zajedno sa ubijenim napadačem Željkom Kovačevićem organizovali i pripremili zločin. 

Gajića terete za pomaganje jer je odao informacije o kretanju svog gazde i obezbjeđenju u zamjenu za oprost duga. 

Gajić je bio član ličnog obezbjeđenja Krunićeve supruge i djece. Optužene terete i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića.

DOKAZI

Odbrana optuženog Emilija Balda za sada nema prijedloga izvođenja dokaza, dok će branilac Rodoljuba Gajića, Marinko Brkić prijedloge dostaviti naknadno. Branilac Benedija Đukanovića, osim balističko-medicinskog vještčenja najavila je saslušanje tri svjedoka, stručnog svjedoka za DNK analize, te materijalne dokaze i vještačenje kojim bi se utvrdilo mogućnost zaustavljanja vozila s automatskim mjenjačem. 

Tatjana Savić smatra da vozilo "tojota" u kom su bile žrtve, koje je  s automatskim mjenjačem nije moglo samo da se zaustavi, a da to neko namjerno ne uradi.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana