Počelo suđenje sudiji Osnovnog suda u Banjaluci Miri Vučetić: Tražila novac za rješenja o raspodjeli imovine

Nebojša Tomašević
Počelo suđenje sudiji Osnovnog suda u Banjaluci Miri Vučetić: Tražila novac za rješenja o raspodjeli imovine

BANjALUKA - Sudija Mira Vučetić rekla je kako može da donese rješenje o podjeli imovine onako kako smo mi dogovorili, ali da bi zato trebalo da platim 600 KM.

Ovo je na početku suđenja optuženoj u banjalučkom Okružnom sudu ispričao Neđeljko Metlić. Takođe je istakao da je kasnije sudija tražila još 1.500 KM. Sudija Vučetić radila je u Osnovnom sudu u Banjaluci u predmetima ostavinskih rasprava.

- Nakon smrti majke nas petoro, brat Vladimir i tri sestre smo se dogovorili o raspodjeli imovine. Ranije smo isparcelisali sve i odredili šta kome pripada.  Samo je trebalo da u sud donese rješenje. Jedan sudija nam je rekao da ne može tako, već samo da se imovina dijeli jedan kroz pet i bio je nepristojan. Kasnije smo došli do sudije Vučetić i ona je rekla da može da uradi kako želimo, ali će to koštati 600 KM - rekao je  Neđeljko Metlić.

Dodao je da je zajedno sa bratom i sestrama skupio novac i dao sudiji u njenoj kancelariji za ­šta je i dobio priznanicu koju je ovjerio na šalteru. Na pitanje tužioca, rekao je da je na priznanici pisalo da plaća za vještačenje, ali on ne zna detalje.

- Nismo ni sumnjali da je nešto pogrešno jer sam vjerovao sudu. Nakon dva mjeseca pozvali su me da je rješenje gotovo. Otišao sam kod sudije i kada sam je pitao treba li još šta, a ona je rekla: “Neće vam biti puno još po 300 KM da date vas petoro” - rekao je Metlić i dodao da je tražio žiro-račun jer nema para kod sebe, ali mu je sudija rekla da može da donese kasnije, dok rješenje o podjeli imovine tada nije dobio.

Istakao je da je nakon što je saznao da sudija Vučetić više nije na ostavinskim raspravama otišao u sud i ispričao šta mu se desilo.

- Novi sudija me saslušao i odveo kod v.d. predsjednika suda i sekretara. Oni su se svi zgrozili i rekli da nismo trebali plaćati gotovinom, te me uputili drugom sudiji koja je donijela rješenje o podjeli imovine kako smo mi i dogovorili - rekao je Metlić.

Božana Zečević i njen sin Saša takođe su potvrdili da im je sudija Vučetić u postupku raspodjele imovine tražila 800 KM.

- Radilo se o podjeli imovine nakon smrti moje majke. Dobila sam poziv od suda u kojem je navedeno da moramo platiti 800 KM na ime akontacije za sudskog vještaka i geometra. Sin i ja otišli smo u kancelariju kod sudije Vučetić i platili. Dobili smo potvrdu s pečatom, a sudija to potpisala. Nismo ni sumnjali da je nešto nezakonito - rekla je između ostalog Zečevićeva.

Optužnica sudiju Miru Vučetić tereti za zloupotrebe službenog položaja, jer je u više navrata tokom 2014. godine u svojoj kancelariji, u namjeri da sebi pribavi korist, uzela ukupno 2.400 KM od više stranaka na ime predujma za vještačenja. Navodi se da je znala da je to suprotno Pravilniku o unutrašnjem sudskom poslovanju.

Vještak

Vještak građevinske struke Dragan Dragosavljević potvrdio je da je uradio nalaz u postupku ostavinske rasprave porodice Zečević, ali da mu to nije plaćeno.

- Vještačio sam kuću u naselju Borik u Banjaluci po nalogu sudije Mire Vučetić. Troškovi su bili oko 950 KM i više puta sam urgirao sudu da se to plati, ali nisam dobijao odgovor. Kasnije sam od advokata Siniše Marića saznao da je stranka platila 800 KM za vještačenje - rekao je vještak Dragosavljević, te dodao da ne traži nadoknadu štete od sudije, jer smatra da bi njemu to trebalo da plati Osnovni sud u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana