Počelo suđenje Siniši Šakiću za ubistvo Slaviše Ćuluma: Majka pronašla izrešetanog mrtvog sina

Nebojša Tomašević
Foto: printskrin

BANjALUKA - Slaviša Ćulum (36) iz Banjaluke čuo je priče da mu se se sprema likvidacija i da ga vrebaju iz svakog grma, a kobnog dana kada je ubijen krenuo je na grob pokojnom bratu Nedeljku.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju optuženom za zločin Siniši Šakiću (36) iz Banjaluke kazala Slavišina Majka Slavica Maletić koja je nakon zločina naišla na sinov izrešetan automobil i zatekla  ga mrtvog.

- Kada je otišao od kuće nakon nekog vremena čula sam pucnjeve i bilo mi je sumnjivo, ali sam pomislila Bog stobom, otišao je. Ubrzo sam krenula prema  gradu  za njim i iza krivine vidjela sam izrešetano auto. Istrčala sam i ugledala njega koji je sjedi nepomično. Nadala sam se da je još živ - ispričala je Maletićeva te zatražila za optuženog najstrožju kaznu.

Dodala je da je Slaviša po izlasku iz zatvora strahovao za svoju  i bezbjednost svog i sina pokojnog brata Nedeljka.

- Prilikom jedne posjete dok je bio u zatvoru rekao mi je da je čuo da se po Banjaluci priča da mu se sprema ubistvo od strane Siniše Šakića i Jovana Jošila. Pričao mi je i da mu je stigla poruka koliko traži da se ne sveti za ubistvo brata Nedeljka, a  on je rekao da mu brat nije na prodaju.  Nismo se nadali da će ga neko sa leđa ubiti ovako kukavički i jadno - rekla je kroz plač Maletićeva.

Prisjetila se da je kobnog dana njen sin planirao da idu da registruju auto i na groblje ubijenom bratu Nedeljku.

- Rekao da ćemo se poslije  naći kod njegove polusestre. Znao je da ga vrebaju iza svakog grma pa nije želio da idemo zajedno - rekla je Maletićeva.

Prisjetila se i da je nakon izlaska Slaviše iz zatvora stalno viđala neka nepoznata vozila oko kuće i motore te da ga je neko pratio.

Istakla je da nažalost dugo goldina poznaje optuženog Šakića te potrvrdila da su on i Slaviša bili u dobrim odnosima ranije.

- Zavadili su se 2010. godine kada je Siniša ranio Slavišu u lijevo rame. Poslije je bilo sukoba, a u pucnjavi u kojoj mi je ubijen sin Nedljko 2010. godine, kako se priča  učestovao je i Šakić  te se kasnije sklonio - kazala je Maletićeva.

Slavišin očuh  Branislav Maletić potvrdio je da je oko kuće viđao nepoznata auta i motore prije zločina.

- Slaviša je  strahovao za život i jednom prilikom na groblju rekao majci: "Majko kraj brata ću ja"- kazao je Branislav Maletić te doddao da i on traži najstrožu kaznu.

Željko Savković, koji se družio sa Slavišom, ispričao je da je ubijeni imao širi krug neprijatelja i da je, iz bezbjednosti, nosio pištolj.
- Bojao se da će Jošilo ili Šakić pucati na njega, ali ne s namjerom, već iz straha ako se negdje sretnu - rekao je Savković, navodeći da je Ćulum planirao da ide u Francusku da se bavi kriminalom, odnosno drogom i razbojništvima.

Optužnica tereti Šakića da je Ćuluma usmrtio 15. maja prošle godine zajedno sa nepoznatom osobom. Pripremili su mu zasjedu u šumi u Dragočaju  i kada je  Ćulum naiašo na njega su s dvije puške ispalili 22 hica i usmrtili ga. U optužnici stoji da su zločin pripremili i dgovorili, te prije ubistva nabavili oružje municiju i motocikl  s kojim je izviđao mjesto na kojem su planirali likvidaciju.

 

Šakić i ubijeni Ćulum bili su u sukobu više godina iako su ranije bili bliski. Sukob između njih počeo je još 2010. godine. Prvi veći vatreni obračun dvojice bivših prijatelja bio je 28. februara te godine kada je Đulum sivim "audijem" došao pred kuću Šakića da riješe razmirice, a on je s balkona ispucao rafal na vozilo. Tad niko nije ranjen, a obračun je nastavljen 1. marta 2010. godine kada je u razmjeni vatre u Karađorđevoj ulici na Laušu između njih Đulum ranjen u lijevo rame. Tada je sa Šakićem bio Aleksandar Babić i njih dvojicu policija je sumnjičila za pokušaj ubistva.

Slavišin brat Nedeljko, ubijen je u obračunu 24. aprila 2010 godine i za to se sudilo Jovanu Jošilu koji je oslobođen optužbi za ubistvo jer je pucao u nužnoj odbrani. Obračun je izbio između Jošila  Slaviše, Dejan Čajića i Dejana Kostića i pokojnog Nedeljka kod benzinske pumpe "Parma trend" na putu Banjaluka - Laktaši. Prvo su se Jošilo,  Nedeljko i Kostić susreli u banjalučkoj Subotičkoj ulici kada su Nedeljko i Kostić pokušali da spriječe Jošila da prođe džipom "grand čiroki". Slaviša Ćulum i Čajić bili su u blizini u "fiat tipu" i kada je Jošilo stao na benzinsku pumpu "Parma trend" Čajić i Slaviša Ćulum zapucali su ka Jošilu. Tokom pucnjave Jošilo je Nedeljka pogodio u glavu i usmrtio.

Promjena

Slavica Maletić kazala je da se njen pokojni sin Slaviša Ćulum izmijenio u zatvoru, počeo da posti i vjeruje u Boga te je istakla da je on poslije ubistva brata Nedeljka bio slomljen.

- Promijenio se u zatvoru i posvetio se vjeri i Bogu. Govorio je da neće nikome da se sveti. Kazao je da i ako pobije one koji su ga ubili Nedeljko neće ustati-rekla je Maletićeva.

Dodala je da je Slaviša nakon izlaska iz zatvora planirao da ide u Njemačku da posjeti sina, ali da ga je omela pandemija virusa korona.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana