Počelo suđenje Olgici Markanović: Tvrdi da nije unakazila pacijente, već da je pružala kozmetičke usluge

Tanjug
Počelo suđenje Olgici Markanović: Tvrdi da nije unakazila pacijente, već da je pružala kozmetičke usluge

BEOGRAD - Olgica Markanović iz Banjaluke negirala je danas na početku suđenja u Prvom osnovnom sudu u Beogradu optužbe za neovlašćeno preduzimanje estetskih zahvata na pacijentima.

Krivična dela je negirala i njena pomoćnica Jasmina Tasić.

U daljem toku suđenia očekuje se da detaljno iznesu svoje odbrane.

Advokat Irina Borović, branilac Markanovićeve, u uvodnim riječima odbrane tvrdila je da Markanović nije pružala medicinske usluge, da nije koristila medicinska sredstva, te da pacijentima nije nanijela teške tjelesne povrede sa trajnim posljedicama, kako to smatra tužilaštvo.

Ona je takođe osporila fotografije pacijenata na kojima se vide povrede, tvrdeći da te fotografije „ne mogu da budu dokaz pred sudom jer nisu vjerodostojne“.

Kao dokazni prijedlog branilac Markanovićeve je sudu predložila da se ispitaju oštećeni pacijenti, kao i sudsko-medicinski vještaci koji su radili vještačenje.

Branilac Tasićeve, Zoran Jakovljević, složio se sa prijedlozima i rekao da Tasićeva nije radila tretmane na pacijentima, kao i da neke od njih nikad nije ni vidjela.

Advokat Dragan Palibrk je rekao da je siguran u nevinost Tasićeve i dodao da je ona“ lažno optužena od strane nekih pacijenata jer je njen suprug vrlo moćan čovek.“

Punomoćnik oštećenih pacijenata je rekla da će sudu dostaviti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju u vezi povreda svih pacijenata i predložila da se ispitaju doktori koji su naknadno liječili povrede koje su nanijete pacijentima.

Sledeće suđenje zakazano je za 13.maj kada se očekuje da optužene iznose odbranu.

Markanovićevoj je u oktobru ukinut pritvor i određen kući pritvor uz elektronski nadzor, dok se Tasić brani od početka sa slobode jer se nedavno porodila.

Markanović i Tasić optužene su kao saizvršioci u krivičnom djelu - teško delo protiv zdravlja ljudi.

Optužnim prijedlogom tužilaštvo je tražilo od suda da Markanovićevu osudi na tri godine zatvora, a Tasićevu na godinu robije.

Tužolaštvo ih tereti da su krivično djelo izvršile od 1. maja 2020. godine do 1. marta ove godine u neregistrovanom medicinsko-estetskom centru „Tayas“ u Beogradu u ulici Drinička br. 8a, tako što su neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva „plazma pen“ prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim dijelovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena.

Istovremeno su primjenjivale nedopuštene injekcije lokalne anestezije „lidokain - hlorida“ koja je predstavljala rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije usljed nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primjene uređaja „plazma-pen“ zbog korišćenja struje.

Markanović je i nakon hapšenja na saslušanju u tužilaštvu negirala da se bavila nadriljekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu.

U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Tretmane pacijetima pružala je, kako je navela, uređajem „plazma pen“ koji ne predstavlja medicinsko, već kozmetičko sredstvo.

Takođe je tvrdila da posjeduje sertifikat za upotrebu tog uređaja, a pretpostavlja da su „zdravstveni problemi kod oštećenih pacijenata mogli nastati usljed nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatni oporavak, kao što su korišćenje solarijuma ili izlaganje suncu prije oporavka kože“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana