Počelo suđenje Bogdanu Vajukiću iz Laktaša za ubistvo Gojka Veselića, kćerka žrtve traži najveću moguću kaznu

Nebojša Tomašević
Počelo suđenje Bogdanu Vajukiću iz Laktaša za ubistvo Gojka Veselića, kćerka žrtve traži najveću moguću kaznu

BANjALUKA - Boli me što osobe poput Bogdana Vajukića (23) glume Boga i daju sebi za pravo da odlučuju o tuđim životima i zato tražim i želim da dobije najveću moguću kaznu koja je predviđena u Republici Srpskoj.

Kazala je ovo u banjalučkom Okružnom sudu kćerka Gojka Veselića (76) Dijana Petković, na suđenju Vajukiću koga terete da je brutalno  ubio njenog oca 24. januara.

- Meni je srce iščupano - niti živim, niti dišem. To je neopisiva bol  i ožiljak. Osoba kao što je Vajukić treba da dobije maksimalnu kaznu i da nikad ne izađe iz zatvora. Treba da to bude poruka javnosti da se takva djela adekvatno kažnjavaju, a ne da izađe za godinu - kazala je kroz plač Petkovićeva.

Smatra da su „institucije zakazale sa  Vajukićem  koji je i ranije činio krivična djela, jer da nisu on ne bi počinio ubistvo“.

Petkovićeva je ispričala da je posumnjala da nešto nije u redu sa njenim ocem kada je ga zvala 25. januara i telefon je bio ugašen.

- Iz sela me zvala komšinica i obavijestila da je Vajukić nasrnuo na kuću očeve komšinice Danice. Sumnjala sam u nešto loše pa sam opet zvala i jedna komšinica mi kazala da je vidjela oca da čisti snijeg, pa mi je bilo lakše. Znala sam da mu se telefon nekad isključi jer je prazna baterija -rekla je Petkovićeva.

Dodala je da je zatim i drugi dan zvala oca i da je telefon bio ugašen pa je znala da se nešto loše desilo te je krenula ka njemu i obavijestila policiju.

- Došla sam na lice mjesta i zatekla ispreturanu kuću, vidjela tragove krvi po plafonu i zidovima koje neko brisao. Oca u kući nije bilo. Znala sam da je ubijen i odmah posumnjala na Vajukića te sam kolegama inspektorima rekla da ga je on ubio i da  na osnovu tragova vjerujem da ga je bacio u bunar- kazala je Petkovićeva, koja je zaposlena u MUP-u Srpske.

Svjedok Ljubinko Ostojić isričao je da mu je Vajukić kazao da je pretukao Veselića jer mu nije htio posuditi novac i da ga je možda ubio. On se nije mogao sjetiti svih detalja, ali je na podsjećanje tužioca na ono što je rekao u istrazi, ispričao šta mu je optuženi rekao.

- Pitao sam ga što je išao kod Danice. Rekao mi je da je išao da uzme novac, ali ga je omela njena kćerka pa je otišao kod Veselića. Tražio je od njega da mu posudi novac, a on mu nije dao pa ga je istukao. Kazao je da ga je najviše tukao po prsima i da se nije pomjerao. Pitao sam ga jesi li ga ubio, a on je rekao "možda jesam". Bio je mrtav hladan. Nasmijao se i kazao da će biti uredu i ako ga je ubio. Skinuo je sa sebe odjeću i umio se - kazao je Ostojić na suđenju.

Isričao je da je Vajukić  u vrijeme kada je Veselić ubijen, bio u kući svog brata u Koljanima koju je on čuvao i da je odlazio i vraćao se.

Kazao je  da mu je drugi dan nakon što je ispričao da je istukao starca Vajukić rekao "Riješio sam se Veselića".

- Prije toga ujutro mi je kazao da mora da ode do Veselićeve kuće da pospremi i riješi se tijela. Pitao sam ga je li Gojko živ, on je odmahnuo glavom. Poslije mi rekao da je sa ubijenog skinuo odjeću i da ga je bacio u bunar - kazao je Ostojić te istakao da nije vjerovao da je to Vajukić uradio dok nije došla policija.

Gordana Božić, kćerka Veselićeve komšinice Danice Stanić u čiju kuću je Vajukić pokušao da provali, potvrdila je da je on 24. januara lupao na vrata i razbio staklo.

-  Prvo je neko  naglo uhvatio za šteku i rekao halo, i otišao. Čula sam da ode neki auto i galamu kod Veselićeve kuće, kao da neko priča na telefon. Nakon 15 minuta opet je zalupalo na vrata. Ta osoba razbila  je staklo na vratima te pokušao da uđe. Povikala sam:  „policija“ i otišao je. Nisam znala ko je, ali za 20 minuta su došla tri muškarca i djevojka i rekli da je to bio Vajukić - kazala je Božićeva i dodala da se njenoj majci  Danici nakon toga pogoršalo stanje te da je umrla mjesec kasnije.

Dejan Popović, koji je kobne večeri bio s Vajukićem kazao je da ga je 24. januara  zvao da odu negdje autom, ali nije rekao kuda.

-  Kazao je vidjećeš te je skrenuo prema kući te žene koju je napao. Govorio sam mu da ne ide  uspio sam ga prvi put odvratiti. Krenuli smo njegovoj kući, ali se okrenuo kod  Veselićeve kuće i opet prema kući te žene. Rekao je da će mene pretući ako pobjegnem. Kad je on otišao, ja sam sjeo na vozačevo sjedište i otišao. Poslije sam ga vidio tek u policiji - rekao je Popović.

Vajukića optužnica tereti da je Veselića usmrtio 24. januara u periodu između 18.30 do 19.30 časova, u njegovoj  porodičnoj kući  u mjestu Koljani kod Laktaša.

U optužnici stoji da je prvo došlo do svađe između žrtve i optuženog, da bi Vajukić potom napao starca više puta udario zatvorenim pesnicama u predjelu glave i tijela, te da mu je „prignječio" grudni koš i trbuh i usmrtio.

- Potom se  narednog dana vratio u kuću oštećenog gdje je pronašao njegovo beživotno tijelo, skinuo mu donji veš, nakon čega je tijelo bacio u bunar u dvorištu  porodične kuće - stoji u optužnici te dodaje da je djelo počinjeno na svirep ili podmukao način.

Vajukić se nalazi u pritvoru, a u Okružnom sudu Banjaluka mu sude i za drumsko razbojništvo iz  2018. godine koje se dogodilo u mjestu Miloševci kod  Laktaša.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana