Da li je Novitović dao saglasnost za status Eleza?

Nebojša Tomašević
Da li je Novitović dao saglasnost za status Eleza?

BANjALUKA - Rješenje kojim je bivšem direktoru Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) Veseljku Elezu određen status neraspoređenog državnog službenika, na osnovu kojeg je dobijao platu tri mjeseca, doneseno je po nalogu rukovodstva u ovoj ustanovi.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu rekla svjedok tužilaštva Gordana Blitvić na suđenju bivšem v.d. direktora RUCZ RS Milanu Novitoviću (54) iz Bijeljine koga terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja pri donošenju pomenutog rješenja.

- Rješenje sam uradila po nalogu, ali se ne sjećam da li mi je to rekao pomoćnik direktora za pravne i kadrovske poslove ili direktor. Lično smatram da se takvo rješenje moglo donijeti u skladu sa zakonom - rekla je Blitvićeva koja je u vrijeme donošenja rješenja  obavljala poslove načelnika Odjeljenja za pravne, kadrovske i opšte poslove RUCZ RS.

Republički tužilac Goran Glamočanin istakao je da je svjedok Blitvićeva u istrazi rekla drugačije.

- U toj izjavi rekli ste da vam je nalog dao direktor, a to je tada bio Milan Novitović - kazao je tužilac.

Blitvićeva je ponovila da se ne sjeća i da je moguće da joj je nalog dao i pomoćnik direktora koji je, kako je rekla, morao da ima saglasnost Novitovića.

Vještak tužilaštva Majda Velić rekla je da je utvrdila da je Elez po osnovu plata u periodu od 26. avgusta do 23. novembra 2019. godine, kada je bio u statusu neraspoređenog državnog službenika, zaradio 12.036 KM. Ona je na pitanje odbrane rekla da se radi o bruto iznosu i da je od tog dijela 31 odsto otišlo u budžet Srpske. Odbrana je ukazala da je tako suma koju je Novitović dobio manja od 10.000 KM, a vještak je to potvrdio. Tužilaštvo je nakon toga sudu predalo sve planirane dokaze po optužnici, a odbrana je najavila saslušanje optuženog, dva svjedoka i materijalne dokaze.

Novitovića Republičko tužilaštvo tereti da je nezakonito omogućio prethodnom direktoru RUCZ Veseljku Elezu da tri mjeseca po isteku mandata prima direktorsku platu na osnovu čega mu je isplaćeno 12.036 KM na štetu sredstava RUCZ RS odobrenih budžetom. Prema optužnici, djelo je počinjeno od 26. avgusta 2019. do 23. novembra 2019. godine kada je Novitović obavljao funkciju v.d. direktora RUCZ RS. Navodi se da je Novitović 26. avgusta 2019. donio rješenje o utvrđivanju statusa neraspoređenog državnog službenika RUCZ RS za Eleza te pravo na platu koju je ostvarivao kao direktor RUCZ RS iako je znao da je Elez razriješen funkcije rješenjem Vlade RS zbog podnošenja ostavke, a ne zbog isteka mandata.

Dosije

Milan Novitović je nedavno hapšen i zbog sumnje da je nelegalno zaposlio bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislava Zeljkovića na mjesto stručnog savjetnika u Republičkoj upravi civilne zaštite. Novitović se u avgustu našao na meti Saše Kovačevića, Predraga Kojića i Mladena Kojića. Kako je tada saopšteno iz policije, Kojići su osumnjičeni da su po zahtjevu Kovačevića presreli i napali Novitovića te mu palicom  polupali staklo na autu. Svi osumnjičeni za  napad nakon hapšenja su pušteni, a kao motiv je pominjan novčani dug. Novitović je pominjan i u procesu protiv bivšeg policijskog inspektora Dalibora Bošnjakovića iz Bijeljine koji je dobio dvije godine i osam mjeseci zatvora jer je uzeo mito od 10.000 KM. Bošnjaković je Željku Deliću uzeo novac kako bi ga zaštitio, kako mu je rekao, od moćnog čovjeka, odnosno Novitovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana