Počelo suđenje Adnanu Ćatiću za ratovanje u Siriji

Srna
Foto: Skrinšot

SARAJEVO - Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Adnanu Ćatiću za organizovanje terorističke grupe i učešće na ratištu u Siriji.

U optužnici se navodi da je Ćatić tokom 2013. godine stvorio plan s ciljem odlaska na ratište u Siriju i pridruživanje organizaciji “Džabhat el Nusra”, koju je Savjet bezbjednosti UN proglasio terorističkom.

Prema optužnici, Ćatić je 1. jula 2013. godine sa aerodroma u Sarajevu napustio BiH i otišao u Tursku, a zatim ilegalno prešao na teritoriju Sirije.

Prema optužnici, on se priključio terorističkoj organizaciji “Džabhat el Nusra”, čiji pripadnici svakodnevnim oružanim akcijama - napadima na stanovništvo, ubijanjem, protivpravnim zatvaranjem, uzimanjem talaca, te drugim radnjama, namjeravaju da prisile legitimne vlasti ove države na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima, prenosi Birn.

Tužilac Merisa Nurkić navela je da je optuženi postao pripadnik organizacije u kojoj je prošao vojnu obuku, te postao snajperista ove terorističke grupe i učestvovao u borbama protiv legalne vojske Sirije, gđe se zadržao sve do kraja 2021. godine.

Ona je tokom iznošenja uvodne riječi rekla da će Tužilaštvo dokazivati krivicu optuženog saslušanjem sedam svjedoka i iznošenjem materijalnih dokaza.

Tužilaštvo je predložilo i ponovno produženje ranije određenog pritvora Ćatiću, dok je odbrana predložila određivanje kućnog pritvora, čemu se Tužilaštvo usprotivilo.

Saslušanje prvih svjedoka planirano je za 25. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana