Pljačkaši koriste pištolje, noževe i sirovu silu

Nebojša Tomašević
Pljačkaši koriste pištolje, noževe i sirovu silu

BANjALUKA - Maskirani razbojnici tokom 2021. i u prva tri mjeseca ove godine počinili su 31 pljačku tokom kojih su, uz prijetnju oružjem, oteli 170.323 KM.

Prema podacima MUP-a Republike Srpske, prošle godine evidentirano je 21 razbojništvo, od kojih su 20 počinili nepoznati izvršioci. Na meti pljačkaša najviše su bili trgovinski objekti i benzinske pumpe, a opljačkano ih je po pet. Podaci govore da su razbojnici prošle godine upali u tri kuće i stan, po dvije apoteke i sportske kladionice, dok su u tri slučaja razbojništva počinjena na ostalim mjestima. Navode da je, prema prijavi oštećenih, šteta pričinjena u razbojništvima lani procijenjena na 136.644 KM.

- Od januara do marta 2022. evidentirano je 10 razbojništava, sva od nepoznatih lica. Mete razbojnika bile su četiri kladionice, dvije kuće, banka, benzinska pumpa te dva ostala mjesta. Prema prijavama oštećenih, šteta iznosi 33.679 KM - rekli su u policiji.

Razbojnici su tokom pljački koristili pištolje, noževe, ali i sirovu silu kada su žrtve tukli rukama i nogama. U MUP-u Srpske su istakli da je rasvijetljeno 11 razbojništava iz 2021. godine, kao i sedam iz prethodnih godina. Osim toga, policija je u prva tri mjeseca 2022. otkrila počinioce četiri razbojništva, kao i tri iz ranijih godina.

- Nadležnim tužilaštvima je u tom periodu podneseno 10 izvještaja protiv osam lica. Lani je podnesen 21 izvještaj protiv 22 lica - pojasnili su u policiji.

Jedno od najtežih razbojništava koje je počinjeno prošle godine je pljačka starice Radinke T. (71) koju su razbojnici u noći 19. januara vezali u kući te joj oteli 40.000 evra i zlatni nakit. Policija je istragom otkrila da su to učinili Živan Glišić i Dušan Velimirović, koji su i uhapšeni. Oni su za ovo kao i još jedno razbojništvo osuđeni na devet godina robije. Glišić je dobio pet, a Velimirović četiri godine zatvora. Starica je nakon pljačke ispričala da su joj u kuću upala dva maskirana muškarca koji su je odmah napali te bacili na pod i svezali.

Sličan slučaj zabilježen je i u septembru 2021. u Banjaluci, kada su Želimir Petković i Aleksandar Balaban upali u kuću Drage R. u naselju Česma te ga svezali lisicama, pretukli i oteli oko 844 KM. Dvojac je uhapšen odmah nakon pljačke, a protiv njih je podignuta i optužnica. Osim razbojništva, Petkovića terete i da je prije pljačke pretukao djevojku V. T.

Zmaj od šipova

Tokom prošle godine na meti razbojnika našao se i Ilija Grahovac, poznatiji kao Zmaj od Šipova. Nepoznate osobe su u martu upale u njegovu kući i pretukle čuvara na njegovom imanju Dragoju Drocu te otele 15.000 evra. Ove godine 14. februara na meti razbojnika našla se Naša banka u Obudovcu kod Šamca. Maskirani pljačkaš je prijeteći pištoljem od radnice oteo oko 4.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana