Planinar pao u provaliju kod Jablanice i poginuo

Nebojša Tomašević
Planinar pao u provaliju kod Jablanice i poginuo

Jablanica - Planinar Dženan Ivković (40) iz Jablanice poginuo je kada je pao na glavu sa litice visoke dvadesetak metara u mjestu Diva Grabovica.

Nesreća se desila u ponedjeljak oko šest časova. Obdukcijom tijela, koju je uradio patolog Željko Karan, utvrđeno je da je nastradao usljed teških povreda glave i mozga.

Kolege planinari koji su bili sa Ivkovićem ispričali su da je on pao kada se odronio dio stijene preko koje je išao.

- Dok je hodao ispod njegovih nogu počeli su da se odranjaju zemlja i kamenje. U jednom momentu odlomio se dio stijene i on je pao u provaliju a zatim se skotrljao u korito rijeke Grabovice. Kolega koji je bio sa njim odmah je pozvao načelnika stanice Gorske službe spasavanja BiH u Jablanici Sabahudina Spahovića. On je prvi uspio da dođe do unesrećenog, ali mu nije bilo spasa - kazali su iz GSS BiH i dodali da su tijelo nesrećnog planinara izvukli pripadnici GSS Jablanica.

Predsjednik GSS BiH Zdenko Marić ispričao je da su kobnog dana Ivković i prijatelji bili u vikendicama u blizini mjesta stradanja.

- Rano ujutro krenuli su u šetnju te su se uputili starim putem koji vodi do vikend naselja na Divi Grabovici. Željeli su da idu tom stazom koja vodi preko velike i strme litice pored koje je stari drveni most - rekao je Marić.

Spahović je ispričao da su se Ivković i njegove kolege, među kojima je i on, posljednjih 20 godina okupljali za 1. maj u vikendicama u Divi Grabovici.

- To je bio naš običaj proslave prvomajskih praznika. Nažalost, ove godine prvomajski uranak pretvorio nam se u košmar - kazao je Spahović.

Prema nezvaničnim informacijama, zbog smrti Ivkovića u bolnici je završio njegov prijatelj Semir Ivković, kome je pozlilo usljed šoka.

Rafter

Tokom raftinga na rijeci Tari u nedjelju je smrtno stradao rafter Milorad Simić (37) iz Beograda. Spuštajući se niz rijeku, koja je bila nabujala i brza, zbog otapanja snijega s okolnih planina, Simić je ispao iz čamca i utopio se. Nesreća se dogodila u mjestu Borovi, koje je poznato po bukovima. Tijelo utopljenika izvukli su skiperi iz drugog čamca, koji je učestvovao u raftingu, ali pokušaji reanimacije, nažalost, nisu uspjeli. Istragu je preuzelo Okružno javno tužilaštvo u Trebinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana