Petroviću osuđen na 40 godina robije

Nebojša Tomašević
Petroviću osuđen na 40 godina robije

TUZLA - Tomislav Petrović iz Lipnice osuđen je juče na jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina uz obavezno psihijatrijsko liječenje tokom izdržavanja kazne zbog šest ubistava, saopštio je Kantonalni sud u Tuzli.

Prema presudi, za  šest ubistava, pokušaj ubistva i oštećenje tuđe imovine Petroviću je izrečena kazna od ukupno 150 godina i tri mjeseca, koja je objedinjena u jedinstvenu kaznu zatvora.

Za prvo ubistvo Nike Petrovića koje je okarakterisano kao ubistvo na okrutan način, ubica je kažnjen sa 40 godina zatvora, a za  ubistva Dragice Markanović, Mare Petrović, Ive Markanovića, Mije i Kaje Petrović, dobio je po 20 godina zatvora.

Prema navodima presude, za pokušaj ubistva vozača autobusa Mursela Čolića  Petrović je kažnjen sa deset godina zatvora. 

Juče je tokom suđenja utvrđeno da Petrović boluje od paranoidne šizofrenije i proglašen je bitno smanjeno uračunljivim.  U presudi Petroviću piše da će mu vrijeme boravka u pritvoru biti uračunato u odsluženje kazne.

Sud će naknadno odrediti institucije odsluženja kazne, prilikom izricanja presude.

Tužilac Stjepan Ćaćić tražio je kaznu dugotrajnog zatvora uz obavezno psihijatrijsko liječenje.

Punomoćnik 55 oštećenih Enisa Hamzić je u završnoj riječi navela da oštećeni smatraju da je Petrović zločin pripremao dugo vremena te da ga je izvršio planski.

Zločin

Petrović je 29. maja 2008. u tuzlanskom naselju Lipnica u gradskom autobusu i u dvije kuće ubio šest svojih rođaka i komšija. U autobusu je ubio Dragicu Markanović i Niku i Maru Petrović. Ivu Markanovića i Tomislava Petrovića ubio je u kući, a Miju i Kaju Petrović na kućnom pragu. Ubica je u svom pohodu nekoliko puta punio pištolj. Pokušao je i da zapali automobil svog rođaka, ali ga je policija spriječila. Uhapšen je nakon što je ostao bez municije, a obruč je napravilo više desetina policajaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana