"Pasat" Mirčete Kerkeza zaplijenjen samo kroz papire

Nebojša Tomašević
"Pasat" Mirčete Kerkeza zaplijenjen samo kroz papire

BANjALUKA - Sudski proces za oduzimanje imovine od porodice osuđenog za šverc droge Mirčeta Kerkeza (36) iz Trna kod Laktaša odgođen je dok se ne riješi zahtjev za oduzimanje vozila koje je korišćeno tokom krivičnog djela.

Banjalučko Okružno tužilaštvo četiri godine nakon presude Kerkezu traži oduzimanje imovine zbog sumnje da je stečena krivičnim djelom. Međutim, ispostavilo se da je prijedlog za oduzimanje "pasata" koji je korišćen tokom krivičnog djela već podnesen nakon prvostepene presude i privremeno je oduzet 2018. godine, ali on još nije pravosnažno zaplijenjen. Tužilaštvo u svom prijedlogu traži da se, osim vozila, od Kerkezove majke oduzme plac u naselju Trn, odnosno dvije parcele.

Postupajući sudija u ovom procesu Snježana Kudrić istakla je da će proces za oduzimanje imovine odgoditi dok se ne riješi već doneseni prijedlog za oduzimanje vozila.

- Nepotrebno je da se vode paralelno dva postupka o istom. Tek kada se riješi prijedlog za oduzimanje vozila, možemo dalje nastaviti da radimo - rekla je Kudrićeva.

Mirče Kerkez je zbog šverca droge osuđen na četvorogodišnju kaznu nakon što je sa tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice. Kako saznajemo, on kaznu još nije odležao i navodno je pobjegao. Prema presudi, Kerkez je od početka 2017. do 15. aprila 2018. godine učestvovao u preprodaji kokaina i marihuane na području Banjaluke i Laktaša. Zajedno s njim drogu su prodavali Nikola Gajić i Srđan Velimirović, koji su takođe osuđeni nakon priznanja krivice. Gajić je osuđen na tri i po godine, a Velimirović na šest mjeseci zatvora. U presudi protiv pomenutih navodi se da je Kerkez jednom prilikom prikrivenom istražiocu prodao 52 grama kokaina za 2.500 evra, a nakon toga još 1,164 kg za oko 75.000 KM. Prodaja je obavljena u Jezeru kod Trna kada je Kerkez i uhapšen. Velimirovića terete da je prodavao marihuanu i u tu svrhu angažovao Gajića, koji je tu drogu prodavao po cijeni od pet, deset i 20 KM. Prodaju droge, mjesto primopredaje, cijenu i količinu optuženi su dogovarali u telefonskim razgovorima s kupcima.

Ekspert

Mirče Kerkez je pao u akciji "Ekspert" kada je zajedno sa saučesnicima dovezao kilogram kokaina kako bi ga prodao prikrivenim istražiocima. On je narkotike dovezao u automobilu "pasat 5", a primopredaja je obavljena kod nekadašnjeg restorana "Jezero" u Trnu nedaleko od Laktaša.

Ne sluteći da "posluje" sa policijom, Kerkez je otvorio prtljažnik i pokazao robu, a tada su se pojavili pripadnici MUP-a koji su mu stavili lisice na ruke. Ubrzo poslije toga uhapšeni su i njegovi saučesnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana